Abiznis

ME: Crna Gora definisala ekonomsku politiku

Zemlje Zapadnog Balkana mogu najbolje napredovati ukoliko zajedničkim snagama marljivo rade na transformaciji svojih ekonomija u otvorenije, konkurentnije i međusobno integrisanije društvo, pri čemu kontinuirana regionalna saradnja ima neprocjenjiv značaj, kazao je generalni direktor u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović na Pripremnom sastanku koordinatora saradnje sa OECD-om koji je održan juče u Podgorici.
ME: Crna Gora definisala ekonomsku politiku
Portal AnalitikaIzvor

Pripremni sastanak je održan sa ciljem prezentovanja novog ciklusa u izradi podataka za OECD publikaciju “Konkurentnost u Jugoistočnoj Evropi 2018” i upoznavanje učesnika sa mehanizmima koordinacije, mjestom i ulogom nacionalnog koordinatora i pojedinačnih kontakt pointa u navedenom procesu.

Šćepanović, koji je ispred Ministarstva ekonomije nacionalni koordinator saradnje sa OECD-om, je istakao da u uslovima sve veće tržišne konkurencije, koji diktiraju svjetski politički i ekonomski trendovi, platforme za regionalno povezivanje zemalja, posebno malih ekonomija, kao što su zemlje Zapadnog Balkana, postaju preduslov za podsticanje rasta konkurentnosti ekonomija i unaprjeđenje investicionog ambijenta.

Svjesni navedene činjenice, kako je kazao, Ministarstvo ekonomije veoma cijeni podršku koju OECD pruža u realizaciji takvih regionalnih inicijativa, među kojima je posebno značajna Publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope 2018” , čiji je cilj bolja integrisanost zemalja regiona i povećavanje njihove konkurentnosti na globalnom nivou.

me

“Imajući u vidu da ekonomski razvoj zemalja u regionu više nego ikada zavisi od konkurentnosti, njihovih ekonomija, uvjeren sam da će izrada navedene publikacije biti višestuko korisna prvenstveno sa aspekta pružanja pomoći zemljama regiona u njihovoj procjeni stepena ostvarenog društvenog progresa u 16 dimenzija razvoja koje su definisane kao ključne za rast konkurentnosti i unaprjeđenje investicionog ambijenta, kao i sa apekta davanja konkretnih preporuka za njihov dalji ekonomski rast i razvoj”, kazao je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih izazova za Crnu Goru u narednom periodu biće pitanje pronalaženje načina kako da se poveća privredni rast, odnosno kako smanjiti ili čak potpuno eliminisati ključne prepreke koje sprečavaju zemlju da razvije svoje potencijale.

“Polazeći od navedenih izazova, Crna Gora je definisala ekonomsku politiku čiji je cilj stvaranje održivog ekonomskog razvoja kroz javne finansije, konsolidaciju, strukturne reforme i realizaciju najbitnijih razvojnih projekata”, kazao je Šćepanović.

Koncept navedenog ekonomskog programa podržan je paketom strukturnih reformi koje će direktno uticati na povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije, pratiti njihovu implementaciju i time ubrzati ekonomski rast.

Portal Analitika