Abiznis

Otvoren „Novi Monteživ“: U fabriku pilećeg mesa uloženo milion i po eura

U Straševini je danas zvanično otvorena fabrika pilećeg mesa „Novi Monteživ“, a investicija je koštala oko milion i po eura, kazao je danas nakon svečanog otvaranja direktor te kompanije, Ranko Perućica.
Otvoren „Novi Monteživ“: U fabriku pilećeg mesa uloženo milion i po eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objasnio, investicija se odnosila na kupovinu zemljišta, objekata, opreme, kao i rekonstrukciju istih. On je rekao da je biznis planom za 2016. godinu bilo predviđeno da kompanija počne sa uzgajanjem i tovom pilića još u martu mjesecu ove godine. Međutim, kako je naglasio, zbog problema sa kojima su se susretali, početak proizvodnje je odgođen za oktobar kada je naseljena prva tura jednodnevnih pilića.

„Naime, zbog neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju bivšeg vlasnika, EPCG je neosnovano pokušala da taj dug naplati od naše kompanije, ali bezuspješno. Nesporazumi oko obaveza bivšeg vlasnika po tom osnovu odložili su početak proizvodnje za sedam mjeseci, pa je naša kompanija pretrpjela veliku štetu. U cilju nadoknade štete, pokrenuli smo sudski spor kod nadležnog Suda. Moram da napomenem da smo od početka imali veliku pomoć od strane Opštine Nikšić, na čelu sa predsjednikom Veselinom Grbovićem, bez čijeg aktivnog učešća bi bila dovedena u pitanje realizacija ove investicije“, istakao je Perućica.

U fabrici je trenutno zaposleno 27 radnika, a kako obećava Perućica, u planu je da se da se u narednih par mjeseci zaposli dodatnih 10 radnika. Kapacitet kompanije na godišnjem nivou, pri punoj proizvodnji, je oko 330.000 tona pilića, ili 600 tona svježeg pilećeg mesa.

„Naša kompanija je istraživanjem, koje je uradila prije par mjeseci, utvrdila da na crnogorskom tržištu nedostaje velika količina visokokvalitetnog svježeg pilećeg mesa. Ovim putem dajemo obećanje da ćemo nadomjestiti taj nedostattk na tržištu, smanjiti uvoz nekvalitetnog pilećeg mesa i samim tim, poboljšati spoljnotrgovinski bilans Crne Gore“, optimistično najavljuje Perućica.

Današnjoj prezentaciji ponude i konferenciji za medije, koja je organizovana u Hotelu Onogošt, prisustvovao je i vlasnik kompanije, Holanđanin Kornel Spila.

Perović: Otvaranje fabrike ima višestruki zančaj za privredu grada

Dragan Perović, potpredsjednik opštine Nikšić, istakao je da današnji događaj ima višestruki značaj za Nikšić. Kao prvo, kako je kazao, početkom proizvodnje u Novom Monteživu daje se puni doprinos razvoju privredne djelatnosti u Nikšiću i Crnoj Gori.

„Takođe, stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje naših sugrađana. Potom, doprinosi se razvoju poljoprivrede koja predstavlja jednu od strateških grana razvoja Crne Gore. Novi Monteživ sa savremenom tehnologijom biće, svakako, najveća i najmodernija fabrika za preradu živinskog mesa na ovim prostorima. Siguran sam da će njihovi proizvodi biti izuzetnog kvaliteta i konkurentni i na našem i na ino tržištu“, istakao je Perović i podsjetio da je lokalna uprava prepoznala potencijal i značaj ovog projekta, svesrdno podržavajući ideju od njenog samog začeća.

„Vlasnici Novog Monteživa, kao i svi oni koji imaju kvalitetne projekte, ostvarive ideje za razvoj preduzetništva, prije svega, otvaranje proizvodnih linija, imaće u lokalnoj upravi Nikšića pouzdanog partnera“, zaključio je Perović. (Onogost)

Portal Analitika