Politika

Cdu: Vlada trulih kompromisa

Pregovori između DPS - a i njegovih koalicionih partnera su okončani i sasvim je izvjesno da ćemo ubrzo imati novu Vladu nakon održanih izbora. Ništa u tome nema čudno, Vlade se i formiraju nakon izbora, ali odnosi snaga unutar buduće Vlade i najavljena DPS kadrovska kombinatorika ne obećavaju ništa novo i ništa dobro, ocijenjeno je iz Cdu.
Cdu: Vlada trulih kompromisa
Portal AnalitikaIzvor

-Sasvim je izgledno da će koalicioni partneri dobiti više ministarskih mjesta nego što su osvojili poslaničkih na izborima. Da čudo bude veće već im je pripalo i prvo mjesto u Parlamentu Crne Gore. Da je u pitanju truli kompromis ne govori samo broj ministarskih mjesta koji je pripao koalicionim partnerima, već i najavljeni ministri i njihovi resori. Iole ozbiljnijom analizom lako se da vidjeti da su ministarstva tražena i dodijeljena isključivo radi jačanja stranačke infrastrukture koalicionih partnera, a ne zbog jačanja Crne Gore. Da se istim kriterijumom rukovodio i DPS, nije teško vidjeti, slušajući svakog dana o njihovim kadrovskim rješenjima. Uostalom i sam mandatar je tu da stanje pokuša konzervirati, a ne unaprijediti- ističe se u saopštenju Cdu.

Kako se dodaje, više je nego očigledno da se najjača partija odlučila za provjereno i dokazano lojalne ministre, a ne za znalce i profesionalce.  

-Ni to ne bi bilo čudno da je Crna Gora u sveukupnom blagostanju koje bi trebalo očuvati i konzervirati, ali na ukupnu žalost svih nas koji ovdje živimo, naša Crna Gora je u ozbiljnoj krizi i treba joj mnogo više i bolje od Vlade koja je već izvjesno ponuđena partijskoj mašineriji na izglasavanje u parlamentu. Obim političke, ekonomske i finansijske krize zahtijevao je mnogo ozbiljniji pristup od ovoga koji se nudi. Više nego ikada su crnogorskoj Vladi trebali eksperti i profesionalci, a ne provjerene birokrate sa nedovoljno znanja i iskustva. Rastući dug, stalni deficit budžeta, spoljno - trgovinski deficit, fiskalna nestabilnost i još mnogo toga na jednoj strani i permanentna politička kriza na drugoj strani,  iziskivali su ozbiljniji pristup kod sastavljanja nove Vlade. Bio je ovo pravi trenutak za reformsku Vladu, jer su izazovi na unutrašnjem i na spoljno  - političkom planu veliki i ozbiljni. Nažalost, dobićemo tipičnu činovničko - birokratsku Vladu koja teško može odgovoriti izazovima vremena u kojem se formira. Ovakvim političkim pristupom najveći gubitnik je Crna Gora u vremenu najvećih izazova, a sa njom i svi mi kojima je ona jedina kuća i dom. Sa novom Vladom ćemo gubiti vrijeme i mi i naša Crna Gora, ali je tužno i žalosno da su oni koji su je sastavljali, morali znati da Crna Gora nema vremena za gubljenje- naglašava se u saopštenju Cdu.

Partitokratija i truli kompromisi, ističu, su ponovo pobijedili zdrav razum i želju za promjenama "i zato svi mi kojima je ova Crna Gora u srcu moramo biti više nego zabrinuti za njenu sudbinu".

Portal Analitika