Društvo

Počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svjetska kampanja koju obilježavaju organizacije, institucije, pojedinci i pojedinke u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.
Počinje kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"
Portal AnalitikaIzvor

Kampanja je vrijeme da se podstaknu akcije za okončanje nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta. Ove godine, kampanja snažno naglašava potrebu za održivim finansiranjem aktivnosti koje imaju za cilj okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama.  

SOS telefoni za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorica, Berana i Ulcinja, ove godine kampanju sprovode uz podršku i finansiranje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Kampanja će obuhvatiti niz aktivnosti okrenutih ka donosiocima odluka, a koje će se sprovesti pod okriljem projekta "Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov demokratije i vladavine prava".   
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ističe da „Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama u Evropi” se sprovodi jer akutna priroda ovog problema mora primorati države članice Savjeta Evrope da posmatraju nasilje u porodici kao nacionalni politički prioritet i da se bave s njime u širem političkom okviru, uz učešće vlade, parlamenta i civilnog društva. Države članice imaju obavezu pod međunarodnim pravom da djeluju sa dužnom prilježnošću radi preduzimanja efektivnih koraka za okončanje nasilja nad ženama, uključujući nasilje u porodici, i zaštitu žrtava.

Projekat: “Zaštita od rodno zasnovanog nasilja - uslov za razvoj demokratije i vladavine prava” je finansiran od strane Evropske unije kroz “European Instrument for Democracy & Human Rights 2014 EIDHR moraju preduzimati efikasne mjere sprečavanja i kažnjavanja takvih radnji od strane privatnih lica i da štite žrtve” (čl. 2).

Jednu od najvažnijih konvencija u oblasti zaštite od nasilja predstavlja Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ona je prvi i jedini regionalni evropski pravno obavezujući instrument u oblasti nasilja nad ženama. Crna Gora je 2013. godine usvojila i Zakon o potvrđivanju Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici ("Službeni list Crne Gore - Međunarodni ugovori, broj 4/2013) i time obavezala sve institucije sistema i građane u Crnoj Gori da rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.  

Preporuka Komiteta ministara Savjeta Evrope o zaštiti žena od nasilja (2002) – definiše nasilje u porodici kao „… nasilje koje se događa u porodici ili domaćinstvu, uključujući, između ostalog, fizičku i psihičku agresiju, emocionalno i psihičko zlostavljanje, silovanje i seksualno zlostavljanje, incest, silovanje supružnika, stalnih ili povremenih partnera i vanbračnih supružnika, krivična dela učinjena u ime časti, obrezivanje genitalija i polnih organa i druge tradicionalne prakse štetne za žene, kao što su prinudne udaje“ (čl. 1a).

Jedan od najvećih izazova u nastojanjima da se spriječi i protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu je znatan nedostatak sredstva izdvojenih za servise podrške ženama i djevojčicama žrtvama diskriminacije i nasilja. Strateški nacionalni i međunarodni okviri, počevši od nacionalnih strategija za borbu protiv nasilja i Lokalnih planova u opštinama, pa sve do globalnih stratečkih okvira poput 2030 agende za održivi razvoj, uključuju ciljeve koji pozivaju na prekid nasilja nad ženama i djevojčicama, nude velika obećanja ali činjenica je da ih mora pratiti adekvatno finansiranje kako bi se donijeti stvarne i značajne promjene u životima žena i djevojaka.

 

Portal Analitika