Svijet

Austrija: Penzionerima dodatnih 100 eura

Penzioneri u Austriji dobiće ove godine jednokratnu pomoć od 100 eura, dogovoreno je na sjednici Vlade, javljaju agencije.
Austrija: Penzionerima dodatnih 100 eura
Portal AnalitikaIzvor

To je dodatak dogovorenom povećanju penzija od 0,8 odsto. Taj dodatni novac neće biti oporezovan, i biće isplaćen bez ikakvih odbitaka.

Predstavnici vladajućih Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) zahtijevali su više para za penzionere, a jednokratna dodatna sredstva koštaće državu 179 miliona eura.

"Isplatićemo 100 eura neto dodatno, i to još u decembru. Ova dodatna sredstva za izjednačavanje poskupljenja su važna i ispravna, jer su penzioneri posebno pogođeni rastom cijena i zato im je potreban novac", kazao je predsjednik Udruženja penzionera SPO Karl Bleha.

Oko 1,8 miliona penzionera u Austriji ima pravo na dodatnih 100 eura.

Austrijski kancelar Kristijan Kern smatra da će jednokratna sredstva biti važan doprinos jačanju kupovne moći, a vicekancelar Rajnhold Miterlener je uvjeren da budžet neće biti opterećen ovom odlukom.

Šefica Udruženja penzionera OVP Ingrid Korošec smatra da jednokratna sredstva za penzionere predstavljaju samo djelimični uspjeh, ocjenjujući da to nije sasvim pravedna raspodjela jer novac dobijaju svi bez obzira da li primaju 800 ili 3.000 eura penzije.

 

Portal Analitika