Abiznis

Tržišta nestabilna zbog političke neizvjesnosti

Globalna tržišta su suočena sa rastućom nestabilnošću zbog političke neizvjesnosti izazvane pobjedom Donalda Trumpa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i izborima u ključnim evropskim zemljama koji se održavaju naredne godine, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).
Tržišta nestabilna zbog političke neizvjesnosti
Portal AnalitikaIzvor

"Rizici po tržište globalnih aktiva su se intenzivirali, djelimično zbog političke neizvjesnosti i očekivane promjene politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", navodi se u izveštaju ECB-a o finansijskoj stabilnosti.

Iz ECB su dodali da je iznenađujuća pobjeda Trumpa na predsjedničkim izborima dovela u pitanje budući smjer američke ekonomske politike, posebno zbog Trumpovog stava o sporazumima o slobodnoj trgovini, navodi ECB.

"Niko ne može sa sigurnošću reći koliki će biti stepen promjena u politici SAD-a", saopštio je potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio.

On je rekao da bi, ukoliko bi uslijedila runda protekcionizma, to izazvalo reakcije u drugim državama u vidu kontramjera, što je veoma rizičan kurs u situaciji kada je svjetska trgovina ionako slaba.

Eurozona bi, kako upozorava ECB, naročito bila izložena efektima takvih mjera.

Ta bankarska institucija je, takođe, ukazala na povišenu političku neizvjesnost u razvijenim ekonomijama, aludirajući na Njemačku i Francusku gdje se naredne godine održavaju nacionalni izbori.

IZVOR: Mina business

Portal Analitika