Svijet

Snažan zemljotres pogodio je danas područje Centralne Amerike

Snažan zemljotres pogodio je danas područje Centralne Amerike, s jačinom u epicentru u El Salvadoru od 7,2 stepena po Rihterovoj skali, dok podataka o šteti i eventualnim žrtavama za sada nema, javljaju agencije.
Snažan zemljotres pogodio je danas područje Centralne Amerike
Portal AnalitikaIzvor

Pored zemljotresa, Centralnu Ameriku je pogodio i snažan uragan, izazvavši odgovore na vanredne situacije u Nikaragvi, El Salvadoru i u Kostariki.

Epicentar zemljotresa nalazio se na dubini od 33 kilometra, oko 154 kilometra jugozapadno od grada Puerto Trijunfo u El Salvadoru, saopštio je Američki geološki zavod, a potres se osjetio i u više drugih zemalja Centralne Amerike, navodi Rojters.

El Salvador i Nikaragva ukinuli su upozorenje na cunami ubrzo nakon što su ga objavile poslije zemljotresa, a zvaničnici te dvije centralnoameričke zemlje su saopštili da potres u Tihom okeanu nije izazvao nikakve razorne talase.

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog zemljotresa i uragana koji je danas pogodio i karipsku obalu.

Uragan Oto, oluja s vjetrovima jačine od 175 kilometara na sat, prvo je pogodio južnu karipsku obalu Nikaragve, a stanovnici tog područja i susjedne Kostarike su prethodno evakuisani.

Za sada nema podataka ni o eventualnim žrtvama uragana, za koji se očekuje da će sjutra napustiti oblast iznad granice Nikaragve i Kostarike i izgubiti na snazi.

Samo sat nakon udara uragana, uslijedio je zemljotres, a dvostruka nepogoda predstavlja težak test za ovaj siromašni region koji generalno oskudijeva u resursima i nije dovoljno spreman za velike katastrofe.

Agencije

Portal Analitika