Društvo

Kompanija Viber potvrdila da je bilo opravdano ukidanje servisa

Kompanija Viber saopštila je da njihovi poslovni partneri imaju obavezu da prije slanja ogromnog broja poruka obezbijede prethodnu saglasnost korisnika.
Kompanija Viber potvrdila da je bilo opravdano ukidanje servisa
Portal AnalitikaIzvor

Tim stavom kompanija Viber je ,zaključila“ slučaj privremene suspenzije te mobilne aplikacije u izbornom danu 16. oktobra kada je na inicijativu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost zbog neželjenih poruka korisnicima došlo do blokade Vibera u periodu od 17h-19 30h.

 - Naši poslovni partneri koji po ugovoru imaju pravo da šalju veliki broj poruka, u obavezi su da dobiju prethodnu saglasnost korisnika da primaju takve poruke prije njihovog slanja, a mi zadržavamo pravo da ih u bilo kom trenutku spriječimo da šalju poruke ukoliko posumnjamo da šalju spam, navodi se u dopisu Agenciji koji je u ime Vibera potpisala Idit Arad, direktorica Sektora za pravne poslove Vibera, objavila je Pobjeda.

Upravo je privremena blokada dvije mobilne aplikacuje Viber i Whatsapp jedan od razloga zbog kojih opozicija ne priznaje rezulatate izbora.

Opširnije čitajte u Pobjedi 

Portal Analitika