Svijet

Zamrznuti pregovori o prijemu Turske u EU, Turska odluku nazvala ništavom

Evropski parlament izglasao je danas rezoluciju o zamrzavanju pregovora sa Turskom o članstvu u EU, zbog "nesrazmjerne" reakcije Ankare na neuspio pokušaj državnog udara u julu ove godine, prenose agencije.
Zamrznuti  pregovori o prijemu Turske u EU, Turska odluku nazvala ništavom
Portal AnalitikaIzvor

EU je izdala saopštenje u kojem se navodi da će konačnu odluku o blokadi članstva Turske imati Savjet Evrope. Šansa o promjeni odluke postoji, mada nije vjerovatna, s obzirom da dva tijela Evropske unije (Evropski parlament i Savjet Evrope) imaju veoma slične stavove po pitanju Turske.

Poslanici EP su velikom većinom izglasali ovu blokadu, koja je došla nakon jučerašnje izjave turskog predsjednika Redžepa Erdogana da "glasanje u parlamentu Evrope za Tursku ne znači ama baš ništa".

Turski ministar za evropske poslove Omer Čelik odbacio je rezoluciju EP kojom se EU poziva na zamrzavanje pregovora sa Turskom kao ništavnu rekavši da je Turska ne shvata ozbiljno.

"Tu odluku smatramo ništavnom. To nije odluka koja može biti shvaćena ozbiljno zbog vizije koju ima i jezika koji preovladava u tekstu", rekao je Čelin na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ta rezolucija EP krši osnovne evropske vrijednosti, prenosi Rojters.

Čelik je takođe je poslanicima EP poručio da moraju da paze na svoj rečnik kad govore o predsjedniku Tajipu Erdoganu.


 

Agencije 

Portal Analitika