Politika

DF: Stanković da suspenduje Katnića

Demokratski front (DF) pozvao je vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da suspenduje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, navodeći da bi za to morao biti dovoljan čin prekvalifikacije krivičnog djela za Aleksandra Sinđelića.
DF: Stanković da suspenduje Katnića
Portal AnalitikaIzvor

Iz DF-a navode da je „puštanjem na slobodu Aleksandra Sinđelića konačno pala zavjesa na ovaj jeftino režirani i izvedeni vodvilj, zvani „državni udar“ na dan izbora 16. oktobra“.

"Sve je sad jasno. Lažni državni udar je osmišljen od vrha kriminalne organizacije koja vlada Crnom Gorom, a koju predvode Milo Đukanović, Beba Popović, Cane Subotić i Dahlan, kao odgovor na izvjestan poraz od DF-a i opozicije na izborima“, navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su pozvali Stankovića da suspenduje Katnića i protiv njega otvori izviđaj zbog „učestvovanja u kriminaloj organizaciji koja je planirala, organizovala i izvela jedini stvarni državni udar, i onemogućila slobodno izjašnjavanje građana na izborima, čime su udarili na temeljne vrijednosti ustavnog poretka kao što su suverenost, demokratija, vladavina prava i ljudska prava i slobode“.

"Samo čin prekvalifikacije krivičnog djela za Sinđelića, morao bi biti dovoljan profesionalni razlog Stankoviću da suspenduje Katnića i otvori istragu o okolnostima, činjenicama i motivima koji su doveli do ove sramne prekvalifikacije krivičnog djela za „teroristu“ Sinđelića“, kaže se u saopštenju DF-a.

Oni poručuju da „politički progon DF-a od Mila Đukanovića može zemlju uvesti u nestabilnost i izazvati haos“. „I na Stankoviću je da povuče pravi profesionalni i državnički potez i odmah suspenduje svog tužioca koji djeluje izvan i iznad zakona i svojih ovlašćenja, suspenduje i smanji štetu koja je već načinjena ugledu države i tužilaštva“.

"U slučaju da to ne smije, ne želi ili ne može da uradi, pozivamo ga da podnese ostavku i tako sačuva svoje lično i profesionalno dostajanstvo i pošalje jasnu poruku o ovim nepočinstvima koja je Katnić po nalogu Đukanovića radio“, saopšteno je iz DF-a

DF je, kako dodaju, znao za plan „kriminalne bande“ da po svaku cijenu spriječi poraz Demokratske partije socijalista (DPS) i pobjedu opozicije. „Uključujući i angažovanje huligana saradnika policije, koji bi obučeni kao aktivisti DF napali neke režimske medije i sjedište DPS, zbog čega bi policija i tužilaštvo lažno optužili lidere DF koji su trebali biti pohapšeni, a ako se ukaže prilika i likvidirani“.

Upravo je DF, kako dodaju, pet dana pred izbore, u pismenoj formi obavijestio Stankovića o planovima za izazivanje „lažnog državnog udara“.

Iz DF-a navode da je Sinđelić, sa Velimirovićem, sada ključni svjedok, na čijim se iskazima temelji čitav „sramni lažni državni udar“.

"Za čitav ovaj period Katnić nije uspio da obezbijedi nijedan relevantan dokaz kojim može potkrijepiti iskaze doušnika Sindelića i Velimirovića, osim onoga što je pokazao na konferenciji za novinare“, naveli su iz DF-a.

Čitav slučaj se, kako su rekli, sada zasniva na iskazima ovih doušnika, „koje nijedan ozbiljan sud u nekoj normalnoj državi ne bi prihvatio zbog nekredibiliteta svjedoka i nevjerodostojnosti iskaza“.

"Uz podršku sa strane, naknadno je iskonstruisana priča o nekim „opasnim kriminalcima sa elementima inostranosti“, i javnosti predstavljena dva anonimna Rusa koje Srbija, i pored navodnih dokaza (snimljenih razgovora i oduzetih 125 hiljada EUR) nije uhapsila u Srbiji, i navodno su napustili Srbiju“, kazali su iz DF-a.

Sad se Katnić, kako dodaju, našao u nerješivom problemu. „Novi „organizatori“ nedostupni, stari „organizatori“ postali svjedoci saradnici i nalaze se na slobodi, nijednog ozbiljnog dokaza, sa jasnim nalogom od Đukanovića da uhapsi i optuži lidere DF. Čitav „slučaj“ mu se zasniva na teško kompromitovanim Sinđi i Paji“.

"Upozorili smo i Katnića i njegovog šefa Đukanovića da se ne igraju vatrom i ne uvlače zemlju u otvoreni fašizam, montirane procese, pravno i svako nasilje, progon opozicije i neistomišljenika i zloupotrebu posrnulih institucija države“, saopšteno je iz DF-a.

MINA

Portal Analitika