Abiznis

ŽPCG gubi milion eura zbog ukidanja noćnog voza

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) će u narednih sedam i po mjeseci izgubiti milion eura zbog odluke srpskog željezničkog preduzeća ,,Srbija voz“ da od 1. decembra ove do 15. jula naredne godine ukine noćne vozove na relaciji Beograd – Bar – Beograd, saopšteno je iz ŽPCG.
ŽPCG gubi milion eura zbog ukidanja noćnog voza
Portal AnalitikaIzvor

 – Zbog ove odluke ŽPCG će imati minus od polovine planiranih prihoda u međunarodnom saobraćaju – kazao je Pobjedi izvršni direktor ŽPCG Vojislav Andrijašević, dodajući da i vozno osoblje planirano za noćne vozove neće imati posla u narednih sedam i po mjeseci.

Kompanija ,,Srbija voz“ je donijela odluku da od 1. decembra ove do 15. jula naredne godine ukine noćne vozove između Beograda i Bara zbog remonta dijela pruge od Vreoca do Resnika. U dopisu ,,Srbija voza“, koji je u ponedjeljak dostavljen ŽPCG, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da su se na to odlučili je im sredstva definisana planom poslovanja i budžetom Srbije ne omogućavaju saobraćaj oba para vozova na toj relaciji.

 – Naš stav da se u saobraćaju zadrži dnevni par vozova je predložen u cilju očuvanja međunarodnog saobraćaja sa Crnom Gorom i tradicionalno dobre i uspješne saradnje, uprkos činjenici da će troškovi uveliko prevazići prihod – kaže se u dopisu ,,Srbija voza“.

Prema riječima Andrijaševića, ŽPCG je u više navrata na sastancima sa predstavnicima ,,Srbija voza“ pokušavao da nađe rješenje i izdejstvuje zadržavanje noćnog voza, ali bez uspjeha.

- Kao glavni razlog ukidanja noćnog voza iz ,,Srbija voza“ navode visoke troškove zbog angažovanja autobusa za prevoz putnika, kao i ostale troškove vezane za organizaciju saobraćaja, koje ne mogu pokriti prihodima - naveo je Andrijašević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika