Region

Šerbedžija na udaru "branitelja", pridružio se i ministar pridikom o ratu

„Što sam zgriješio, ministre?“, siže je dopisa koji je Rade Šerbedžija putem advokata Čede Prodanovića poslao hrvatskom ministru branitelja Tomu Medvedu zbog osude njegovih navodnih izjava.
Šerbedžija na udaru "branitelja", pridružio se i ministar pridikom o ratu
Portal AnalitikaIzvor

Više udruženja i nepoznatih stranaka uputilo je danas zahtjev kojim od Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu traže skidanje s programa nastupa čuvenog glumca iz „bezbjednosnih razloga“. Pamflet protiv Šerbedžije potpisuju Hrvatska braniteljska pučka stranka, Hrvatska mreža domoljuba, Udruženje „Gavran“, Hrvatski klub, Udruženje udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske – Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a prosljeđuje se preko ekstremnih desnih portala. 

- Zahtijevamo od Državnog tužilaštva RH pokretanje kaznenog postupka protiv gospodina Rade Šerbedžije uz izricanje zabrane njegovog javnog djelovanja na području Republike Hrvatske u dužem vremenskom periodu (najmanje 5 godina) - naveli su oni.

Prodanović je naveo kako je Šerbedžija „na osnovu pisanja nepoznatih portala, te bez provjere autentičnosti izjava, pa i bilo koje informacije“ ovim pisanjima „doveden u situaciju da je prisiljen da demantuje ono što nije rekao“.

Ministar Medved osudio je, pak, izjave čuvenog umjetnika koje je dao na predstavljanju svoje knjige „Stranac (izabrane pjesme)“. No, Prodanović opovrgava razloge za osudu i kaže da je Šerbedžijin nastup - pacifistički.

- Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala. Tom prilikom, suprotno navodima iz saopštenjima, gospodin Rade Šerbedžija nije izjavom spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao niti suđenja koja su pred njim vođena - napisao je advokat Šerbežije.

Na kraju svog dopisa, Prodanović predlaže ministru da provjeri navode.

- Smatramo da Rade Šerbedžija zaslužuje javno izvinjenje Vašeg ministarstva - naveo je on.

Ipak, ministar Tomo Medved nije dao izvinjenje. U odgovoru Prodanoviću, kazao je da Šerbedžijino demantovanje informacija „može i ne treba da bude vjerodostojno“.

- S obzirom da vaš klijent (...) nije reagovao na izjavu objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji (...), Ministarstvo hrvatskih branitelja je smatralo potrebnim da izda saopštenje - navodi on.

Kako prenosi Index, da se ne bi zaboravila funkcija Ministarstva hrvatskih branitelja, svoj dopis Prodanoviću i Šerbedžiji Tomo Medved završava govorom o vrijednostima i tekovinama Domovinskog rata.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obvezu čuvanja vrijednosti i stečevina pravnog, legitimnog, odbrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske - odgovorio je ministar Šerbedžiji.

Izvor i foto: Index/Z.M./Getty Image/Index

Portal Analitika