Društvo

Izbjegavanje vakcinisanja prijetnja po zdravlje djece

Odgađanje vakcinacije i oklijevanje roditelja da na taj način zaštite svoje dijete predstavlja jedan od najvećih izazova i prijetnji po zdravlje i dobrobit djece i mladih, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša.
Izbjegavanje vakcinisanja prijetnja po zdravlje djece
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na subregionalnom skupu o nadzoru nad neželjenim reakcijama nakon vakcinacije, procjeni uzročno-posljedične povezanosti između primjene vakcine i ispoljenog neželjenog dejstva i komunikaciji sa javnošću, Mugoša je istakao da odlaganje vakcinacije i oklijevanje roditelja da na ovaj način zaštite svoje dijete, predstavlja jedan od najvećih izazova i prijetnji po zdravlje i dobrobit djece i mladih.

- Stoga je od ključnog značaja da se pitanja bezbjednosti vakcina rješavaju na adekvatan način - dodao je on.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje saopštili su da u Crnoj Gori postoji sistem nadzora nad neželjenim reakcijama nakon vakcinacije kojim ljekari prijavljuju svaku sumnju na neželjene reakcije.

- Većina reakcija sa kojima se ljekari srijeću u praksi su blažeg lokalnog tipa koje uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda, kao i neke opšte reakcije, tipa povišene tjelesne temperature, gubitka apetita, osjećaja nelagodnosti i malaksalosti, za koje je karakteristično da kratko traju i da prolaze same od sebe. Sistemom nadzora jako rijetko se registruju i nešto ozbiljnije neželjene reakcije tipa febrilnih konvulzija, produženog plača, alergijskih reakcija tipa urtikarije - koprivnjače, i slično, koje ne ostavljaju posljedice po zdravlje - istakli su iz IJZ.

Predstavnici SZO su, pak, podsjetili da imunizacija predstavlja najsigurniju i najefikasniju javno-zdravstvenu mjeru koja sprječava oboljenja, invaliditet i spašava milione života svake godine.

- SZO u saradnji sa partnerima, pruža podršku nacionalnim zdravstvenim vlastima i radi na tome da vakcine zaista i ostvare očekivani učinak – da zaštite populaciju, naročito najmlađe članove našeg društva, od bolesti i to na najbezbjedniji način - dodaje se u saopštenju.

Crna Gora domaćin je skupa koji se održava u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Cilj skupa je jačanje regionalnih i nacionalnih kapaciteta za bezbjednost vakcina, kao i razmjena dobre prakse i detaljno sagledavanje SZO smjernica i preporuka za uspostavljanje sistema nadzora nad neželjenim reakcijama nakon imunizacije i sprovođenja procjene kauzalnosti između administrirane vakcine i ispoljene neželjene reakcije.

Predavači na skupu, na kojem učestvuje više od 70 predstavnika iz 15 zemalja Evrope, su eminentni eksperti iz SZO i UNICEF-a, kao i američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz Atlante, iz oblasti imunizacije i farmakovigilance.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika