Politika

Bojkot je lak kad je plata zagarantovana

Crnogorska opozicija, prema najavama jednog od lidera koalicije Ključ Miodraga Lekića, bojkotovaće rad parlamenta sve dok se ne utvrdi da li se u Crnoj Gori spremao državni udar, ali to neće, sva je prilika, uopšte uticati na njihov lični standard, pišu Dnevne novine.
Bojkot je lak kad je plata zagarantovana
Portal AnalitikaIzvor

Bojkotovali ili ne, poslanici će, makar oni koji su tu funkciju obavljali i u prethodnom sazivu, uredno primati poslaničku platu. Naime, prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, poslanici imaju pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

Višegodišnja poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, koja će tu funkciju obavljati i u naredne četiri godine, kazala je Dnevnim novinama da ona još nije poslala dopis Administrativnom odboru, te da poslanici imaju mjesec dana da to učine. Bošnjak objašnjava da će, nakon formiranja odbora, poslanici sve i da odluče da bojkotuju parlament primati platu koja ih sljeduje još godinu.

Kada su u pitanju novoimenovani poslanici opozicije, oni su dužni da Administrativnom odboru, mjesec dana od dana konstituisanja parlamenta dostave dopis u kojem navode da će profesionalno obavljati poslaničku funkciju, a samim tim i zahtijevaju platu.

Iako Administrativni odbor još nije konsituisan, sad već bivši predsjednik ovog tijela Radivoje Nikčević kaže da će se to desiti narednih dana, iako rok za njegovo formiranje ističe 7. decembra.

On navodi da je trenutna situacija u parlamentu vrlo specifična, jer do sada nije bilo bojkota od samog konstituisanja. Zbog toga će, kako kaže, novi poslanici morati da sačekaju formiranje odbora kako bi i zvanično mogli da zatraže platu.

Lider Demosa Miodrag Lekić, koji je najavio bojkot parlamenta do daljnjeg, izbjegao je prošle nedjelje da odgovori na pitanje hoće li se, u tom slučaju, poslanici odreći plata.

"Poslanici su izabrani od građana da se bore za određene ciljeve tako da je i bojkot oblik političkog djelovanja. U toj varijanti se ne sjedi kući već se paralelno dešavaju razne forme rada".

Crnogorskim opozicionim poslanicima nije strano da uprkos bojkotu, uredno primaju poslaničku zaradu. Tako su poslanici Fronta koji su prošle godine bojkotovali rad Skupštine za pet mjeseci ukupno zaradili 106.962 eura u zaradama i naknadama od Skupštine.

Nije ih nigdje bilo, osim na kasi

Najveću platu, ne računajući naknade, od poslanika DF ima potpredsjednik Skupštine Branko Radulović 1.397,32 eura. Nakon njega, najveću platu imaju Predrag Bulatović (1.331,66 eura), Ljiljana Đurašković (1.277,92), Emilo Labudović (1.251,97), Slaven Radunović (l.244), Nebojša Medojević (1.236,03), Andrija Mandić (1.228,06), Branka Bošnjak (1.220,09), Milutin Đukanović (1.214,16), Janko Vučinić (1.198,22), Veljko Vasiljević (1.182,28), Koča Pavlović (1.144,38), Milan Knežević (1.136,41), Vladislav Bojović (1.110,55) i Strahinja Bulajić (416,93). Kada se ove plate saberu sa naknadama koje poslanici dobijaju za učešće u odborima dobija se suma od ukupno oko 21.000 eura za mjesec dana boravka van parlamenta.

Dnevne novine

 

Portal Analitika