NATO

Saradnja sa dijasporom jedan od spoljno-političkih prioriteta crnogorske diplomatije

Četvrtog, završnog dana Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO održana je Plenarna sjednica tokom koje su se učesnicima obratili predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Michael R. Turner, Predsjednik Velike Narodne Skupštine Turske İsmail Kahraman, Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Christine Muttonen, Generalni sekretar NATO i Predsjedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta, Jens Stoltenberg.
Saradnja sa dijasporom jedan od spoljno-političkih prioriteta crnogorske diplomatije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U kontekstu izlaganja o NATO politici otvorenih vrata i prijema novih članica u punopravno članstvo u Sjeverno Atlantsku Alijansu, Generalni sekretar NATO i Predsjedavajući Sjeverno Atlantskog Savjeta Jens Stoltenberg je pozvao i zamolio države članice NATO koje do sada nisu ratifikovale Protokol o pridruživanju Crne Gore, da to učine u što skorijem roku, kako bi Crna Gora do narednog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, na proljeće, postala punopravna članica.

Uslijedile su prezentacija blagajnika Marc Angela i izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za 2017. godinu, a učesnicima sjednice obratio se i predsjednik Asocijacije Atlantskog Sporazuma Mladih John Jacobs.

U nastavku rada Plenarne sjednice, za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO izabran je predstavnik Parlamenta Italije Paolo Allı, naslijedivši na toj funkciji američkog Kongresmena Michael R. Turnera, dok su za potpredsjednike izabrani Tchetin Kazak iz Bugarske, Joseph A. Day iz Kanade, Rasa Jukneviciene iz Litvanije, Sverre Myrli iz Norveške i Metin Lufti Baydar iz Turske.

Uslijedilo je izjašnjenje delegata o rezolucijama komiteta.

62. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo je predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO činili su Obrad Mišo Stanišić i Ranko Krivokapić.

Susret delegacije sa predstavnicima crnogorskih iseljenika

Stalna delegacija Skupštne Crne Gore pri PS NATO, danas se, u prisustvu ambasadora Crne Gore u Turskoj Branka Milića i počasnog konzula Crne Gore u Istanbulu Mehmet Akan Suver-a, susrela sa predstavnicima iseljenika Crne Gore koji žive u Republici Turskoj.

Obje strane su iskazale veliko zadovoljstvo na upriličenom susretu posebno imajući u vidu brojnost crnogorskih iseljenika u Turskoj i važnost jačanja njihovih veza sa zemljom porjekla.

Ovom prilikom, šef delegacije Skupštine Crne Gore Obrad Mišo Stanišić je naglasio važnost saradnje sa dijasporom i istakao da ona predstavlja jedan od spoljno-političkih prioriteta crnogorske diplomatije.

Tokom susreta zajednički je ocijenjeno da susreti ovakve vrste predstavljaju idealnu priliku za uzajamno informisanje i iznalaženje zajedničkih i najboljih rješenja za pitanja od značaja za obje strane, te da je nastavku saradnje u ovoj oblasti, u cilju realizacije iznijetih ideja, potrebno posvetiti dodatnu pažnju u predstojećem periodu. Posebno je naglašena važnost jačanja komunikacija i podizanje nivoa informisanosti svih zainteresovanih za poslovne aktivnosti u Crnoj Gori i širenje mogućnosti za potencijalne investicije.

Učesnici sastanka su konstatovali da je upriličeni susret od velikog značaja za obje strane jer je obezbjedio razmjenu znanja i ideja iz oblasti koje su od interesa za obje strane, što predstavlja dodatni impuls jačanju saradnje sa dijasporom i trajnih veza iseljenika za zemljom porjekla Crnom Gorom.

Portal Analitika