Politika

Simoviću odbrana, Daliborki Pejović urbanizam, Zoji Bojanić-Lalović prosvjeta?

Visoki fukcioner DPS-a Milutin Simović, mogući je kandidat te partije za ministra odbrane. Istovremeno, Daliborka Pejović najozbiljnija je kandidatkinja za ministarku urbanizma i turizma, dok ukoliko Predrag Bošković prihvati da bude ministar vanjskih poslova, onda se kao njegova moguća nasljednica na mjesto ministra prosvjete pominje i aktuelna direktorka podgoričke Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović, saznaje Portal Analitika iz više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.
Simoviću odbrana, Daliborki Pejović urbanizam, Zoji Bojanić-Lalović prosvjeta?
Portal AnalitikaIzvor

Pomenuta kadrovska rješenja nijesu konačna i moguće su značajne promjene, budući na komplikovane pregovore i velike zahtjeve aktuelnih i budućih koalicionih partnera DPS-a-manjinskih stranaka i SD-a.

Ukoliko mandatar Duško Marković predloži agilnu Pejović za ministarku održivog razvoja i turizma, što je sasvim izvjesno, onda se aktuelni ministar Branimir Gvozdenović pominje kao direktor DPS-a i/ili šef poslaničkog kluba najveće vladajuće partije. Ideja je da iskusni Gvozdenović sa tih pozicija ojača poslanički klub DPS-a, koji se prema mišljenju naših sagovornika, pokazao kao slaba tačka DPS-a.

Najveća enigma vlada oko veoma cijenjene Zorice Kovačević koja se pominje kao kandidatkinja za čak tri resora: kao ministarka rada, ministarka zdravlja ili na čelu Kliničkog centra.

Nakon  je što je Bošnjačka stranka tražila mjesto ministra rada, a Socijaldemokrate već vide Kenana Hrapovića za ministra zdravlja, onda bi se, ukoliko DPS prihvati te zahtjeve-što nije izvjesno, Kovačević našla na čelu Kliničkog centra Crne Gore.

Izvjesno je, kako je Analitika već objavila da je kandidat za ministra finansija Vladan Joković, dok je funkciji ministra MUP-a, kako je Pobjeda najavila, najbliži Mevludin Nuhodžić. Potpredsjednik SD-a Damir Šehović gotovo sigurni je novi ministar saobraćaja, dok je Bošnjačka stranka izričito tražila funkciju ministra poljoprivrede i direktora Uprave za šume.

Aktuelna ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić se ranije pominjala kao kandidatkinja za ministarku prosvjete, ali se odnedavno pominje, kao što smo već najavili i direktorka Gimnazije Bojanić-Lalović.

Nije poznato ko je favorit za ministra ekonomije, ali se pouzdano zna da mandatar Duško Marković za sve funkcije ima odriješene ruke.

Pregovori o formiranju vlade su u završnoj fazi i očekuje se da će biti okončani vrlo brzo.

P. Zečević

 

Portal Analitika