Društvo

Ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori

U Crnoj Gori će od danas do petka boraviti ekspertska misija Evropske unije (EU) koja će sa nadležnim razgovarati o kapacitetima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.
Ekspertska misija EU za vladavinu prava u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da će eksperti iz Slovenije razgovarai sa predstavnicima institucija zaduženih za sprovođenje obaveza iz 23. pregovaračkog poglavlja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i institucije Zaštitnika. 

Ocjenjuje se da će sastanci biti prilika za direktnu razmjenu informacija o konkretnim pitanjima koja se odnose na funkcionisanje i kapacitete ove institucije.

"Posjeta eksperata je prilika da crnogorske institucije pokažu Evropskoj komisiji i državama članicama napredak u ovoj oblasti u odnosu na preporuke date prošle godine", kaže se u saopštenju. 

Navodi se da će razmjena mišljenja i izvještaj eksperata poslužiti crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava. 

"Posjete ekspertskih misija su dio novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika