Zanimljivosti

Mali genijalci počinju da lažu? Ne brinite, oni samo odrastaju

Kada odrastemo, rijetko ko se sjeti svojih prvih laži i ponašanja. Društvo je u ranijem periodu bilo oslonjeno na stavove i saznanja koja su se prenosila preko roditelja, baka i deka. Model ponašanja nas kao roditelja formira se još u djetinjstvu.
Mali genijalci počinju da lažu? Ne brinite, oni samo odrastaju
Portal AnalitikaIzvor

U savremenom svijetu , vremenu globalnih informacija i interneta prvo posegnemo za rješenjem problema tako što pitanje postavimo Guglu. Tu su psiholozi i pedijatri. Strah roditelja da li se dete normalno razvija uvek je prisutan.

Žurnal Sajens Njuz ovih dana objavio je članak pod nazivom „ Šta raditi kada vaša djeca lažu". Pojava izmišljanja i malih sitnih laži uobičajna je u uzrastu kod djece između 3 i 4 godine. Na pitanje da li je vaše dijete udarilo mlađeg brata ili sestru ili uradilo nešto što je već naučilo da zna da ne treba raditi, odgovor je NE. Često znaju da to pripišu nekom drugom da je to uradio.

Viktorija Tolvar sa Univerziteta Mekgil, koja se bavi proučavanjem laži kod dece kaže da je to normalan ali i poželjan proces. Pojava laganja ,ističe ona ,znači da se nešto dobro dešava u razvoju mozga.

Laganje zapravo zahtijeva viši stepen inteligencije, kao shvatanje činjenice šta druga osoba misli o tome i kako moje znanje mogu da pretvorim u korisno po sebe. Upravo u periodu između treće i četvrte godine ova pojava se često dešava.

Djeca kao da tada vježbaju novu sposobnost koju su razvili i kojom su ovladali. Talvar ističe da dio te igre je „ mama ne zna šta sam ja upravo uradio." Djeca tada zapravo razvijaju sposobnost spoznaje da je mišljenje drugih drugačije od njihovog. Pravi razvoj govorenja istine kod dece je da ona shvate i imaju uvid da VI ne lažete. To je bitno za njihov razvoj.

Već u kasnijim godinama između 6 i 11 oni su i te kako u stanju da procene šta je laž a šta istina, bez obzira šta im vi govorili ili bilo ko drugi. Djeca zapravo ne gutaju tuđe laži.

Zato uživajte u odrastanju dece i gledajte da im govorite istinu.

IZVOR: RTS.rs

 

 

 

Portal Analitika