Politika

Vujanović: Sahranjivanje njemačkih vojnika civilizacijski odnos

Predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je sahranjivanjem nekoliko desetina njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata Crna Gora ispunila svoju civilizacijsku obavezu.
 Vujanović: Sahranjivanje njemačkih vojnika civilizacijski odnos
Portal AnalitikaIzvor

“Vi znate da je u 45 zemalja, u preko 820 grobalja, izvršilo svoju obavezu pokopa posmrtnih ostataka njemačkih vojnika stradalih u ratu. To je civilizacijski odnos prema posmrtnim ostacima koji upućuje civilizacijsku poruku pomirenja i iskazuje državni odnos Crne Gore da se pridruži onim državama koje su obezbijedili mjesta za sahranu stradalim vojnicima u Drugom svjetskom ratu“, rekao je predsjenik u Pljevljima.

Nekoliko desetina njemačkih vojnika u Podgorici iz Drugog svjetskog rata sahranjeni su na jučerašnjoj svečanosti.

Vujanović je dodao da svi imaju pravo na svoj doživljaj, ali da država mora da vodi politiku koja slijedi neke civilizacijske vrijednosti, „koja ne dijeli nego spaja, koja ne udaljava nego sabira, koja prevazilazi dubine razlika kojima smo vrlo skloni“ .

Na novinarsko pitanje da li se može očekivati svečano sahranjivanje ljudi iz  jama koje se nalaze u Pljevljima na Stražnjici, imajući u vidu da je aktuelna vlast bila protiv gradnje crkve Pomirnica u Pljevljima pripadnicima antikomunističkog pokreta, Vujanović je kazao da se ne može izjasniti, ali da je njegov načelni stav da se svaka smrt i svaki posmrtni ostatak dostojanstveno tretira.

„Mislim da moramo pokazati da smo kulturološki, civilizacijski iznad svega ljudi, i da smo spremni da je ono što je bila višedecenijska prošlost prevazilazimo na način koji će biti okrenut budućnosti“, rekao je Vujanović.

On ne dodao da je protiv dioba i da još od bjelaša i zelenaša nijesmo podjele prevazišli, već smo se, kako je rekao, naprotiv, svrstavali.

„Mislim da Crna Gora kao mala mora da ima snagu i jedinstvo da se ne možemo predstavljati kroz naše pretke. Da su se preci svrstali onako kako su se svrstali. Istorija će dati mjesto ili im je dala mjesto, a da mi treba da budemo zajedno“, rekao je Vujanović.

 

 

 

Portal Analitika