Svijet

Ruska imperija preko Sirije do novog SSSR-a

Ruski "blickrig" u Alepu istovremeno sa pobjedom Donalda Trampa u SAD otvorio je Vladimiru Putinu vrata regiona i vratio Moskvu u centar međunarodnih zbivanja.
Ruska imperija preko Sirije do novog SSSR-a
Portal AnalitikaIzvor

Dolazak Donalda Trampa na čelo Amerike možda je početak ere u kojoj će Rusija dostići snagu i moć nekadašnjeg SSSR-a, naveo je u svoj analizi ugledni list "Ekonomist".

Stručnjak za rusku politiku Edvard Lukas, analizirajući međunarodne odnose, piše da je restauracija SSSR-a u toku, a da Amerika ne planira ništa da uradi da to spriječi. Čak se novoizabrani predsednik SAD zalaže za što bolje odnose s Kremljom, a nedavno je izjavio da je "ludost" istovremeno napasti i džihadiste i sirijsku vojsku jer bi to moglo da dovede do rata s Rusijom, čemu se on oštro protivi.

Putinu u prilog ide i najava sirijskog predsjednika Bašar el Asada da je spreman na saradnju sa Trampom. Istovremeno, u Evropi proruski kandidati pobjeđuju na izborima u Bugarskoj i Moldaviji, čime se ruski uticaj ponovo širi ka djelovima Evrope koji su u vrijeme hladnoratovskih odnosa bili okrenuti Kremlju.

Pored toga što joj se kockice slažu na međunarodnom planu, Moskva na terenu pokazuje nadmoć. Danonoćna bombardovanja djelova Alepa koje kontrolišu pobunjenici pokazala su svu razornu moć ruskog arsenala. Upravo zahvaljujući ruskoj intervenciji, Asadove snage prvi put su u prednosti u odnosu na pobunjenike i džihadiste, piše "Ekonomist".

 

IZVOR: Blic.rs

Foto: Blic.rs

Portal Analitika