Politika

Bošković Markovićev kandidat za šefa diplomatije?

Sadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković (DPS) biće kandidat za novog šefa crnogorske diplomatije kada bude formirana vlada mandatara Duška Markovića. Prema saznanjima „Dana”, Bošković bi mogao da preuzme taj resor ako delegacija DPS-a dođe do nove većine kroz pregovore sa strankama manjina.
Bošković Markovićev kandidat za šefa diplomatije?
Portal AnalitikaIzvor

Na čelu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) ranije je bio Igor Lukšić, koji je napustio tu funkciju da bi se kandidovao za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali se ubrzo povukao iz te trke. U vrijeme vlade izbornog povjerenja, rukovođenje MVPEI bilo je povjereno premijeru Milu Đukanoviću.

Kako je „Dan” već pisao, Markovićeva vlada, mogla bi da donese značajan broj novih imena u odnosu na sadašnji Đukanovićev kabinet.

Računajući i ministra bez portfelja, Vlada Crne Gore ima 17 ministarstava, s tim što bi taj broj u Markovićevom kabinetu trebalo da bude veći makar za jedan resor, i to za resor sporta.

Predrag Bošković je bio poslanik u Skupštini Crne Gore, zamjenik ministra spoljnih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore, ministar ekonomije u Vladi Crne Gore i predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja. On se u odlazaćoj vladi nalazi na mjestu ministra prosvjete.

Od juna 2012. godine je član Izvršnog komiteta Evropske rukometne federacije, a odnedavno je i potpredsjednik te organizacije. Iako bi funkcioneri međunarodnih sportskih federacija, prema Olimpijskoj povelji i konvencijama Savjeta Evrope, trebalo da se uzdržavaju od političkih funkcija, ovdje to nije slučaj.

Što se tiče resora sporta, poznato je da je kao glavni kandidat za čelnika tog novog ministarstva figurirao Nikola Janović (DPS), ali je sada i Liberalna partija istakla kandidaturu. Bošnjačkoj stranci je trebalo da pripadne mjesto ministra poljoprivrede, mada bi, kako sada stvari stoje, moglo da se ide na varijantu da potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj dobije veća ovlašćenja. BS je u pregovorima sa DPSom tražila mjesta ministara poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, ministra bez portfelja i potpredsjednika Vlade sa posebnim resorom za regionalni razvoj, alije pitanje da li će to biti uvaženo.

Postoji i mogućnost da se formira posebno ministarstvo za dijasporu, koje bi nastalo na osnovu rada sadašnje Uprave za dijasporu, koja je trenutno dio upravo resora vanjskih poslova i evropskih integracija. Moguće formiranje ministarstva za dijasporu, uz potencijalno dijeljenje Ministarstva održivog razvoja i turizma na dva resora, upućuje na zaključak o ozbiljnijoj rekonstrukciji vlade.

Ako Marković formira vladu, jedna od varijanti je da novi ministar kulture bude Željko Rutović, koji je sada pomoćnik ministra. Personalne promjene se očekuju i na mjestima ministara finansija, nauke, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja.

Dan

Portal Analitika