Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Crna hronika

Ko je Nemanja Ristić, osumnjičeni za učešće u planiranju terorističkih napada: Kad četnik zaprijeti...

Srpski državljanin Nemanja Ristić, kojeg je crnogorsko tužilaštvo obuhvatilo naredbom o proširenju istrage za planiranje terorističkih napada u noći 16. oktobra, negirao je posredstvom svog Fejsbuk profila i dnevnog lista Vijesti vlastitu umiješanost i najavio krivičnu prijavu protiv okrivljenog Aleksandra Sinđelića kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.
Ko je Nemanja Ristić, osumnjičeni za učešće u planiranju terorističkih napada: Kad četnik zaprijeti...
Portal AnalitikaIzvor

Ristić ,,tereti“ Sinđelića za lažno optuživanje, a tužioca Katnića za zloupotrebu službenog položaja. "Iza ove četničke bajke stoje obavještajne strukture okupljene oko Mila Đukanovića i Bebe Popovića, a usko povezane sa albanskom narkomafijom" - napisao je Ristić uz dodatne optužbe na račun CIA i službenika američke ambasade u Beogradu i Podgorici.

Nevinost četnika

Ne treba da čude Ristićeva nervoza i optužbe: nakon što je proširena istraga, Specijalno tužilaštvo i Ministarstvo pravde Crne Gore zatražiće tokom naredne sedmice saslušanje i izručenje trojice srpskih državljana, među njima i Ristića, koji se terete da su učestvovali u pripremi terorističkih napada u noći 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora i predviđenog okupljanja pristalica Demokratskog fronta. Ristić je, kako prenose podgoričke Vijesti, ogorčen što ga je okrivljeni Aleksandar Sinđelić označio kao jednog od saboraca i što je specijalni tužilac Milivoje Katnić povjerovao u Sinđelićevu priču. Međutim, u naredbi o proširenju istrage precizno se navodi plan operacije, ali i uloge pripadnika četničkog pokreta, pa i Nemanje Ristića, člana Četničkog pokreta i ,,Srpskog sabora – Zavetnici“.

I pregled Ristićevog Fejsbuk profila upućuje da je bio, ne samo agilni pristalica Demokratskog fronta, već i dobro upućen u četničke planove prema Crnoj Gori. Tako je, 17. oktobra, dva dana nakon hapšenja terorističke grupe koju je predvodio Bratislav Dikić, ,,srpski zavetnik“ Nemanja Ristić prognozirao da akcija nije završena.

- Ovo je igra narkodilera i ubice Mila Đukanovića, koji će uskoro sigurno biti uhapšen – poručio je Ristić. Njegova ocjena se prilično podudarala sa zvaničnim saopštenjem Demokratskog fronta koji dan kasnije. Ništa čudno, jer Nemanja Ristić je bio žestoki pobornik politike Demokratskog fronta da se Milo Đukanović svrgne sa vlasti, na izborima ili sa ulice.

- Srpska Sparta odlučna je da završi sa višedecenijskom mafijaškom vlašću posljednjeg evropskog diktatora i utaba put novom ujedinjenju svih srpskih zemalja. Republika Srpska je otpočela taj proces, Crna Gora nastavlja. MI ili ON - javio se svojim zemljacima Ristić sa završnog mitinga Demokratskog fronta.

Ristićev dosije

Na osnovu vlastitog profila, izjava i ocjena, jasno je da Nemanja Ristić nije baš neznaveni pristalica svesrpskog ujedinjenja. A njegov kriminalni dosije ukazuje da nije bezopasna osoba: još kao dvadesetogodišnjak Nemanja Ristić je bio istaknuti član zloglasnog voždovačkog klana, na čijem čelu je tada bio Goran Vuković zvani Majmun.

Srpski mediji su izvijestili da je Ristić počinio ubistvo 1994. godine, tokom obračuna sa pripadnicima zvezdarskog klana Sredojem Šljukićem Šljukom i Srđanom Adžemovićem, kada je u međusobnoj pucnjavi ubijena dvadesetogodišnja Tatjana Nikolić. Iz zatvora je izašao 2012. i odmah je postao član ekstremnih desničarskih organizacija Četničkog pokreta, čiji je član i Aleksandar Sinđelić. Pored kazne za ubistvo, Ristić je tokom posljednje četiri godine optužen nekoliko puta i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti…

Kako prenosi Blic, Ristićevo ime u javnosti se posljednji put pojavilo prošle godine kada je, zbog ugrožavanja sigurnosti bivšem ambasadoru SAD Majklu Kirbiju i glavnoj tužiteljki Srbije Zagorki Dolovac, uhapšen i odveden u pritvor. Takođe, Nemanja Ristić je prijetio i direktoru Fonda B92 i predsjedniku Komisije za rasvjetljavanje ubistava novinara Veranu Matiću, pa je poslat i na obavezno psihijatrijsko liječenje.

Opasan po bezbjednost

Koliko ima utemeljenja u Ristićevom zaklinjanju na nevinost, ukazuje i podatak da mu je, upravo zbog ranijeg djelovanja i sadašnjeg političkog angažovanja, svojevremeno zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Prije tri godine u Bijeljini, Granična policija Bosne i Hercegovine nije dozvolila Ristiću ulazak na državnu teritoriju. ,,Zbog sumnje u svrhu boravka i prijetnje sigurnosti“ Nemanja Ristić vraćen je u Republiku Srbiju.

Sve su to podaci koji ukazuju da Aleksandar Sinđelić, pritvorenik u ZIKS-u i okrivljeni za planiranje terorističkih napada, nije tek tako imenovao nekadašnjeg člana voždovačkog klana kao osobu koja je upletena u akcije na teritoriji Crne Gore. I zato ne treba da čudi Ristićeva nervoza: moraće uskoro da svoju nevinost brani u Podgorici.

Pobjeda

Portal Analitika