Društvo

Stabla tulipanovca uskoro na nikšićkom trgu

Prva faza rekonstrukcije glavnog nikšićkog Trga je završena, a ovih dana izvode se radovi na formiranju zelene površine koja će ukrasiti cjelokupan prostor.
Stabla tulipanovca uskoro na nikšićkom trgu
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je rekla Ana Vukotić iz Agencije za projektovanje i  planiranje u Opštini Nikšić, podizanje zelene površine predstavlja predfazu postavljanju kamena, koje je planirano u martu.

‘’Očekujem da će do kraja naredne sedmice ili nekoliko dana potom biti završena sadnja lišćara. Riječ je o sadnicama tulipanovca, koje su visoke osam metara’’, rekla je Vukotić i dodala da za sada sve ide po planu.

Drvo tulipanovca je predviđeno za sadnju i početnim planom, koji nije promijenjen i pored, kako  je rekla, bespotrebne hajke, kaja je postojala protiv sadnje novog drveća.

Po prvi put u Nikšiću, a vjerovatno i u Crnoj Gori oko korijena drveća biće postavljene barijere.

3-2-1

‘’Cilje postavljanja barijera je da ne bude podizanja korijena, kao ranije. Plan je bio  da se na taj način izbjegnu problemi u budućnosti. Barijere oko korijena nijesu karakterističneza Crnu Goru , i nijesu posatvljane, osim možda u Porto Montenegru’’, navela je Vukotić.

Takoreći, Trg Slobode dobiće stabla preko noći, a, prema njenim riječima, prava ljepota njihove krošnje, moći će da se vidi na proljeće.

Radove izvodi firma Eco-plant iz Podgorice, koja je na tenderu ponudila najbolje uslove.

‘’Radi se o jednom od najboljih uzgajivača u Crnoj Gori. Ponudili su najbolje karakteristike biljaka i najbolju cijenu, s obzirom da sav material dolazi iz Italije’’, objasnila je Vukotić.

Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode je oko 18.000 eura, a predviđeno je da zelena površina zauzima 250 metara kvadratnih.

Raspisan je i tender za nabavku urbane opreme (mobilijara), a ponude će biti otvorene u utorak, 29. novembra.

Info-foto: onogošt

Portal Analitika