Društvo

Gavrilo Dožić: "Da bar ne nosim ime grobara Crnogorske..."

Na današnji dan, 19. novembra 1921. mitropolit Gavrilo Dožić uputio je pismo Marku Petroviću iz Nikšića, u kojem je odslikao odnos Kraljevine SHS prema Crkvi u Crnoj Gori. U pismu Dožić rezignirano ističe:
Gavrilo Dožić: "Da bar ne nosim ime grobara Crnogorske..."
Portal AnalitikaIzvor

Čisto mi je došlo da bačim sve i da idem na ona dava rala očevine u Moraču, pa makar čuvao ovce, ako ih bude bilo. Više mi je dosadilo, i vidim da za Crkvu u Crnoj Gori ne mogu učiniti ništa, pa se bolje skloniti, da bar ne nosim ime grobara Crnogorske crkve”.

   2-gavrilo-dozic

Pismo je upućeno godinu dana nakon što je Arhijerejski sabor Srpske patrijaršije izabrao Dožića za mitropolita crnogorske crkve koja je nakon nasilnog ukidanja njene samostalnosti prisajedinjena SPC. Nasuprot toj izjavi, Dožić je tu funkciju obavljao do 1937, kada je izabran za srpskog patrijarha. (iz arhive lista Pobjeda)

Gavrilo Dožić je bio jedan od rušitelja spomenika koji je narod vezivao za ime velikog vojvode Mirka Petrovića, o tome se možete podśetiti ako pročitate tekst "Đeneral Vešović: Mitropolit Dožić i Savo Fatić su srušili spomenik vojvodi Mirku"

 

M.Ć.

Portal Analitika