Abiznis

Monstat: Deflacija u oktobru 0,4 odsto

Mjesečna deflacija u oktobru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,4 odsto, saopšteno je iz Monstata.
Monstat: Deflacija u oktobru 0,4 odsto
Portal AnalitikaIzvor

“Potrošačke cijene u Crnoj Gori u oktobru, mjerene HICP-om, bile su u prosjeku niže 0,4 odsto u odnosu na septembar, dok su u odnosu na oktobar prošle godine bile u prosjeku više 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije, kako se dodaje, imali su pad cijena usluga smještaja i voća.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je kod odjeće i obuće 2,1 odsto, prevoza 1,4 odsto, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana, namještaja i opreme za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlja po 0,1 odsto.

Pad cijena je zabilježen kod hotela i restorana 3,8 odsto i hrane i bezalkoholnih pića 0,1 odsto.

Iz Monstata su saopštili da se cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u oktobru zabilježene su kod odjeće i obuće 3,1 odsto, hotela i restorana 2,8 odsto, alkoholnih pića i duvana i zdravlja po 2,5 odsto, komunikacija 0,4 odsto, rekreacije i kulture 0,1 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su kod prevoza 3,1 odsto, namještaja, opreme za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, ostalih dobara i usluga 0,3 odsto i hrane i bezalkoholnih pića 0,2 odsto.

(Mina biznis)

Portal Analitika