Abiznis

Predstavljen Pravilnik o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja lokalne samouprave

Izmijenjeni Pravilnik o metodologiji za izradu Strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave (JLS) pojednostaviće proces strateškog planiranja i tako omogućiti opštinama da što kvalitetnije isplaniraju svoj lokalni ekonomski razvoj, zaključeno je na današnjoj prezentaciji inoviranog pravilnika u Podgorici.
Predstavljen Pravilnik o metodologiji za izradu strateškog  plana  razvoja lokalne samouprave
Portal AnalitikaIzvor

Važeći Strateški planovi razvoja JLS izrađeni su u skladu sa Pravilnikom koji je Ministarstvoekonomije donijelo 2011. godine. Imajući u vidu značaj strateškog planiranja, kao i činjenicu daodređenom   broju   loklanih   samouprava   ovaj   dokument   ističe   tokom   2016.   i   2017.   godine, Pravilnik je inoviran na bazi analize prethodnog, inputa dobijenih u konsultacijama sa jedinicama lokalne samouprave, kao i na bazi dosadašnjeg iskustva Ministarstva ekonomije, JLS i ostalih institucija podrške u ovom procesu.

Međunarodni   konsultant   pri   UNDP-ju  Tomislav   Novović  kazao   je   da   je  Strateški   plan razvoja   planski   dokument   koji   definiše   opšti   cilj   razvoja,   specifične   strateške   ciljeve   sa prioritetima za njihovo ostvarivanje, projekte i programe u određenom vremenskom periodu,orijentaciona sredstva za sprovođenje Strateškog plana razvoja, način njihovog obezbjeđivanja idruga pitanja od značaja za razvoj.  Prema njegovim riječima, pored pojednostavljivanja procesa planiranja, druga značajnaizmjena Pravilnika tiče se same strukture Strateškog plana.

.„Strateški plan razvoja treba da bude struktuiran kroz  jasnu hijerarhiju   ciljeva. To podrazumijeva definisanje opštih i specifičnih ciljeva, kao i prioriteta u okviru tih ciljeva. Dakle, cilj je strukturu učiniti jasnijom i operativnijom, odnosno jednostavnijom strukturom doći doe/kasnije implementacije“, kazao je Novović.

On je dodao da je implementacija Strateškog plana podjednako važna kao i sam proces izrade   dokumenta, s  tim što je iskustvo pokazalo da su opštine u   dosadašnjem periodu značajniju energiju trošile   na   planiranje, dok   je   praćenje   implementacije u velikom broju slučajeva bilo zapostavljeno.

„Ono   što   je   važno   jeste   da   svi   ciljevi   budu   mjerljivi,   odgovarajući,   realni   i   vremenski određeni. Takođe Pravilnik definiše i da je potrebno uspostaviti jasan monitoring sistem, kako bi se ostvarila efikasnija i transparentnija implementacija Strateškog plana razvoja, a koji treba da uključi indikatore uspješnosti za svaki projekat“, kazao je Novović.

Savjetnica u Direktoratu za razvoj u Ministarstvu ekonomije Milena Jovetić kazala je da je Ministarstvo ekonomije u saradnji sa UNDP-jem u periodu jul-septembar ove godine odradilo analizu dosadašnjeg procesa i iskustava u strateškom planiranju JLS.

„U fokusu istraživanja bile su JLS čiji su inputi prvobitno dobijeni putem Upitnika, a zatim su uslijedile posjete 12 JLS. Cilj posjeta bio je prikupljanje što više smjernica i sugestija, kako bi za rezultat  imali  Pravilnik  koji  će  usmjeravati  na kvalitetnije i efikasnije  strateško  planiranje. Dakle, donošenju Pravilnika je prethodio proces savjetovanja i konsultovanja sa JLS koji je imao za cilj da pokaže koji su to bili   nedostaci   pri   izradi   prethodnih   strateških   planova, ali i da peporuke dobijene od strane JLS tokom procesa konsultovanja uvrsti u novi Pravilnik“, kazala je Jovetić.

Prema  njenim  riječima,  kvalitetno   isplaniran  lokalni  ekonomski razvoj,  između ostalog, podrazumijeva da Strateški planovi budu bazirani na realnim osnovama i mogućnostima JLS, da sumiraju potrebe i jasne pravce razvoja, koji će dalje opredijeliti najveći dio  aktivnosti i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za implementaciju.

Portal Analitika