Svijet

TEŠKA NEDJELJA ZA "PINK PANTERE" Otkriveni lopovi koji su harali Barselonom

Španska policija identifikovala je dvoje pripadnika "Pink Pantera" koji su harali Barselonom, a u Emiratima osuđen jedan od vođa bande - Borko Ilinčić (34), piše beogradski Blic.
TEŠKA NEDJELJA ZA "PINK PANTERE" Otkriveni lopovi koji su harali Barselonom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, kako pišu mediji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), i treći pripadnik grupe koja je obavila jednu od najspektakularnijih pljački - kada je 2007. godine iz tržnog centra "Wafi" u Dubaiju otela nakit u vrijednosti od četiri miliona dolara - osuđen je pred tamošnjim sudom na 10 godina zatvora.

Iako mediji u UAE ne navode njegove ime, prema opisu djela i tajmingu hapšenja i izručenja može se zaključiti da je u pitanju Borko Ilinčić (34), pripadnik "Pantera" koji je u februaru 2014. godine uhapšen u Španiji, a u oktobru prošle godine izručen UAE. Ilinčić je, prema navodima optužnice, bio vozač grupe.

pinkpanter1

Njegova uloga bila je da obezbijedi vozila za bjekstvo iz Dubaija, ali i da jednim od dva ukradena automobila probije izlog zlatare, koju su potom ostali članovi ganga poharali. Inače, Ilinčić je, kako je "Blic" pisao, dijamante koje je dobio kao nagradu posle pljačke, pokušao da proda poznatom zlataru Nebojši Bojoviću, bratu vođe Zemunskog klana Luke Bojovića. Osim Ilinčića, u UAE suđeno je još i Nikoli Milatu (33), osuđenom takođe na 10 godina robije i Milanu Mitiću (53), koji je oslobođen optužbi.

S druge strane, kako pišu španski mediji, tamošnja policija uspjela je da identifikuje dvoje lopova koji su učestvovali u četiri pljačke zlatara u Barseloni tokom prošle i pretprošle godine, kada je ukraden nakit u ukupnoj vrijednosti oko 540.000 eura. Radi se o dvoje Srba, Jeleni Rakočević Milanović (40) i Radivoju Nikolić (40), takođe pripadnicima bande “Pink Panter”, koji su u januaru ove godine uhapšeni u italijanskoj Vićenci, nakon pljačke nakita u vrijednosti od preko 1,2 miliona eura.

pinkpanter

Osim putem fotografija i otisaka prstiju, španska policija identifikovala je lopove na još jedan, posebno interesantan način. Naime, italijanski karabinjeri su španskoj policiji poslali sadržaj mobilnih telefona srpskih lopova, odnosno (između ostalog) i fotografije koje su lopovi pravili. Na njima se vide etikete pojedinih komada nakita koji su ukradeni u Barseloni, sa prepoznaljivim žigom opljačkanih zlatara i serijskim brojevima ukradenog nakita.

Prva u nizu pljački dogodila se 15. septembra 2014, kada je jedno od dvoje lopova koji je ušlo u zlataru u trenutku dnevnog "špica", i krišom obilo vitrinu otevši ogrlicu i prsten vrijedan 36.600 evra. Sljedeća pljačka dogodila se 26. oktobra, kada su dva Jelena i Radivoj uz pomoć još jednog saučesnika oteli 237.500 eura pazara iz tašne jednog od zaposlenih u zlatari. Dok je Jelena skretala pažnju ranidicima, dvojica lopova otela su pazar. Istim metodom, mjesec dana kasnije, lopovi su ukrali nakit vrijedan 4.394 i 272.079 eura iz dvije zlatare u Barseloni. Inspektori su ubijeđeni da je ove akcije izvela ista grupa, koja je imala ozbiljnu logistiku i pripremu, a u kojoj su Jelena i Radivoj bili samo neposredni izvršioci pljački. Inspektori smatraju da je Jelena u svim akcijama bila takoreći "mamac" za žrtve: naglašavaju njenu ljepotu i upečatljiv stil oblačenja, koju španski mediji nazivaju "savršen".

Dvoje srpskih lopova palo je u Vićenci u januaru ove godine, kada su operisali na svjetski poznatom sajmu nakita "Vićencaoro". Nikoliću i njegovoj saučesnici lisice na ruke stavljene su u jednom hotelu u Milanu, a nakit ipak nije pronađen u njihovoj sobi.

- Dvoje srpskih kradljivaca došli su na dan otvaranja na sajam, koji je bio izuzetno obezbijeđen. Nikolić je, uprkos tome, uspio neprimjetno da otvori jednu vitrinu i uzme dijamante. Njegova saučesnica dragulje je odmah strpala u tašnu, nakon čega su izašli, ne skrećući pažnju na sebe - pisala je u januaru italijanska štampa.

Izlagači i zaposleni na sajmu ubrzo su primijetili da nedostaje vrijedan nakit a nakon pregleda sigurnosnih kamera za oko im je zapao srpski par. Policajci su im ubrzo ušli u trag, pa su uhapšeni u hotelu u blizini Milana. U sobi je pronađeno nekoliko perika, među kojima je i ona koju je tokom krađe nosio Nikolić, a utvrđeno je da su Nikolić i njegova saučesnica koristili falsifikovana dokumenta kako bi ušli na sajam.

Portal Analitika