Politika

Gošović: Uz pomoć policije i tužilaštva DPS spriječila izvjesnu pobjedu opozicije

''Pošteni izbori su osnov legitimnosti vlasti, jer vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, ima za posljedicu opštu političku i svaku drugu krizu. Takva vlast po članu 2 Ustava Crne Gore ne može se uspostaviti ni priznati'', rečeno je danas na pres konferenciji predstavnika građanske opozicije.
Gošović: Uz pomoć policije i tužilaštva DPS spriječila izvjesnu pobjedu opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Oni su na današnjoj pres konferenciji održanoj u Skupštini Crne Gore istakli da se Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, održani 16. oktobra, ne mogu smatrati slobodnima i fer.

''Osim već poznatog potplaćivanja birača, pritisaka, ucjena i širenja straha, koje je bili izraženije nego ikada do sad, DPS ovog puta pribjegla je i manevrima za koje se vjerovalo da se ne mogu desiti u zemlji koja je nominalno demokratska i koja je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU. Suspendujući sredstva komunikacije u izbornom danu i stvarajući atmosferu vanrednog stanja uz pomoć policije i tužilaštva, DPS je, direktno uticala na izjašnjavanje građana i na izborni rezultat, čime je spriječila izvjesnu pobjedu opozicije'', kazao je Neven Gošović.

Gošović je istakao da predstavnici građanske opozicije, ne prejudicirajući pravosudni epilog dešavanja u vezi sa pripremom, kako ističu ''navodnog državnog udara i terorističkih akata'', nemaju bilo kakvu dilemu da je sijanje atmosfere straha i panike direktno uticalo na izlaznost i opredeljenje opozicionih birača i birača manjinskih naroda.

''Ovaj zaključak koji proizilazi iz analize koju smo detaljno prezentirali u izvještaju, posebno dobija na težini imajući u vidu da je oko 1% birača u konačnom opredijeljivalo da li će opozicija sama biti u mogućnosti da osvoji 41 mandat u crnogorskom parlamentu. U posljednjem satu izbornog dana na birališta je izašlo samo 1.8% birača, što je u tom periodu najniži procenat izlaznosti birača od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori'', istakao je Gošović.

go

Dajte dokaze o pokušaju terorizma: Gošović je dalje naveo da ukoliko Specijalni državni tužilac i Predsjednik države tvrde da je spriječeno najveće krvoproliće od drugog svjetskog rata, kako je moguće da za to nisu znali Premijer i Šef vijeća za nacionalnu bezbjednost, kao ni Ministar odbrane.

''Javnost, nakon mjesec dana od dana kritičnog događaja i dalje očekuje odgovor na pitanje: Što se desilo sa 500 lica, koja su, po riječima Glavnog specijalnog tužioca, činili grupu za kriminalno i terorističko djelovanje, kao i 50 obučenih terorista, kada imamo situaciju da se u pritvoru nalaze samo tri lica osumnjičena za pokušaj terorizma, i dva lica čija imena su tek od danas poznata javnosti, a koja se nalaze u Rusiji'', dodao je on.

Prema njegovim riječima, Građanska opozicija - Ključ, Demokrate i SDP, očekuju da se javnosti u najkraćem roku, ponude čvrsti dokazi o terorističko-kriminalnom djelovanju.

''Demokratska javnost mora da zna ko su izvršioci, ali prije svega ko su nalogodavci i da li su neke političke strukture povezane sa pokušajem navodnog državnog udara. U protivnom, oni koji su uznemiravali javnost takvim nastupima i informacijama treba da snose odgovornost. Da li postoji još neka zemlja savremene civilizacije u kojoj se istovremeno održavaju Parlamentarni izbori, sprovode pokušaji terorističkih napada i isključuje mogućnost korišćenja savremenih sredstava komunikacije a takvi izbori se žele redstaviti fer i demokratskim?'', upitao je Gošović.

Dokumentovan nezakonit uticaj na izbornu volju građana: Kako predstavnici građanske opozicije tvrde, širom Crne Gore dokumentovan je nezakonit uticaj na izbornu volju birača na način što su aktivisti DPS-a isplaćivali stotine hiljada eura sumnjivog porijekla.

gosovic

''Okolnost da je po podnesenim krivičnim prijavama Specijalno državno tužilaštvo formiralo 195 predmeta, od kojih se 175 predmeta nalazi u fazi izviđaja, predstavlja dodatni argument za našu ocjenu o drastičnom kršenju izbornih prava građana. Prema izvještaju Agencije za sprječavanje korupcije, u periodu predizborne kampanje, u javnom sektoru donesene su odluke o zapošljavanju 1541 lica. Prilikom kontrole Agencija je ustanovila nepravilnosti u 272 slučaja. Naznačeni podaci jasno ukazuju da je u ovom izbornom procesu vlast primijenila formulu otkrivenu prije četiri godine u okviru afere ''Snimak: 1 zaposleni - 4 glasa'', ističe Gošović.

Kako predstavnici građanske opozicije tvrde jak politički uticaj DPS-a, je doveo do politički motivisanog i nezakonitog postupanja Državne izborne komisije, kao i netransparentnosti u njenom radu.

''Imajući u vidu sve ovo, kao i problematičan birački spisak, nedvosmislen je zaključak da je DPS bila spremna na sve, pa i na fabrikovanje vanrednog stanja, da bi pokušala da zadrži vlast. To Crnu Goru uvlači u opasnu zonu nestabilnosti i neizvjesnosti za šta DPS i svi njeni saučesnici snose odgovornost. Mi i dalje namjeravamo da doprinesemo mirnim demokratskim i političkim promjenama radi uspostavljanja odgovorne, transparentne i kontrolisane vlasti, kako bi Crna Gora istinski postala članica porodice razvijenih evropskih demokratija. Ne prihvatamo da vlast u Crnoj Gori bude proizvod političkog a i svakog drugog nasilja. Podvlačimo da DPS snosi odgovornost za dalje produbljivanje političke, bezbjednosne, socio-ekonomske i sveukupne krize u kojoj se Crna Gora nalazi'', zaključio je Gošović.

Priredio i fotografisao: L.Đ.

Portal Analitika