Društvo

Što je mitropolit Amfilohije rekao o mitropolitu CPC Antoniju Abramoviću

Na današnji dan, 18. novembra, prije tačno 20 godina, umro je mitropolit Antonije Abramović, prvi mitropolit CPC poslije njenog obnavljanja - Mitorpolit obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve, čije je svjetovno ime bilo Ilija. Rođen je u Dobroti, 3. jula 1919.
Što je mitropolit Amfilohije rekao o mitropolitu CPC Antoniju Abramoviću
Portal AnalitikaIzvor

Monaško ime Antonije dobio je u Visokim Dečanima, gdje je bio rukopoložen za igumana i službovao do 1955, a nakon toga u Pećkoj patrijaršiji, manastirima u Rakovici, Savini i Moštanici. Stupio je 1962. u klir Ruske pravoslavne crkve u Kanadi i tri decenije kasnije imenovan za vikarnog episkopa za Kanadu.

Opštecrnogorski zbor, održan na Cetinju na Lučindan, 31. oktobra 1993, izabrao ga je za duhovnog poglavara obnovljene CPC. Mitropolit Antonije, koji je u službi božjoj proveo 60 godina, ostao je upamćen kao čovjek blagosti, primjer jevanđeoskog života, jaka ekumenska i vrlo popularna ličnost. Govorio je: „Vjera ne smije biti izvor mržnje”. (iz arhive lista Pobjeda)

   Za NTV Montena Stevo Vučinić je predstavio jedan detalj iz života mitropolita Antonija, iz Vučinićeve priče možemo da vidimo što je sve propaganda u stanju da postigne. Ali, na kraju ove TV epizode, možete da čujete što je za neku televizijsku kuću iz Srbije o mitropolitu Antoniju rekao mitropolit Amfilohije.

M.Ć.

 

 

 

Portal Analitika