Svijet

Majkl Flin - Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost?

Donald Tramp koji formira svoj budući tim u Bijeloj kući, ponudio je penzionisanom generalu Majklu Flinu mjesto savjetnika za nacionalnu bezbjednost.
Majkl Flin - Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost?
Portal AnalitikaIzvor

To je potvrdio jedan visoki savjetnik izabranog predsjednika SAD.

Savjetnik, koji je govorio za AP, nije rekao da li je Flin, bivši šef vojne obaveštajne agencije prihvatio ponudu, što otvara mogućnost da imenovanje još nije finalizovano.

Flin (57) bio je bliski Trampov savjetnik tokom predsjedničlke kampanje. U vojsci je važio kao vješt obavještajni profesionalac i da otvoreno govori šta misli. On je izašao iz vojske 2014. godine.

Poznat je po tome što je javno kritikovao Bijelu kuću i Pentagon. Kritikovao je različite aspekte politike nacionalne bezbjednosti odlazeće administracije uključujući i način kako se američka vlada bori sa Islamskom državom i, uopšte kako rješava globalna pitanja.

U nedavnim javnim izjavama, uključujući u zapaljivom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, Flin je istakao svoj stav da prijetnja od Islamske države zahtijeva agresivniju američku vojsku, kao i vjerovanje da Vašington treba bliskije da sarađuje s Rusijom.

Flin je prošle godine bio u Moskvi gdje se pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i drugim zvaničnicima u proslavi 10. godišnjice ruske televizije RT. On je kasnije objasnio da je bio plaćen da učestvuje na tom događaju i odbacio je izraženu zabrinutost da je pomagao ruskoj propagandi.

Agencija AP je objavila sliku sa te proslave 10. decembra 2015. godine u Moskvi gdje Flin sjedi za stolom sa Putinom.

Tramp je, takođe, sastavio spisak članova timova koji će kontaktirati sa Stejt departmentom, Pentagonom, Ministarstvom pravde, kao i svim agencijama za nacionalnu bezbjednost. Taj potez je dio priprema za tranziciju prije Trampove inauguracije 20. januara.

Koordinacija između odlazeće i dolazeće administracije bila je prekinuta dok Trampov tim nije podnio potrebne dokumente, uključujući imena ljudi koji će biti u određenim timovima.

Izvor: b92.net

Portal Analitika