Abiznis

Koncesije za vode Bilećkog jezera: Ako izostane dogovor, dug će namiriti arbitražom

Predstoji nam još jedan razgovor sa predstavnicima Republike Srpske. Ukoliko se ne dogovorimo, dug koji datira iz 1992. godine po osnovu koncesija za vode Bilećkog jezera naplatićemo arbitražom – rekao je juče predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.
Koncesije za vode Bilećkog jezera: Ako izostane dogovor, dug će namiriti arbitražom
Portal AnalitikaIzvor

Sa Republikom Srpskom sporazum o izmirenju duga postignut je 2003. godine. Po njemu, HE ,,Trebišnjica“ godišnje Nikšićanima treba da uplaćuje oko 300.000 eura, što znači da dug sada iznosi oko četiri miliona eura.

Spor datira iz vremena SFRJ. Izgradnjom i puštanjem u rad HE ,,Grnčarevo“ (HE ,,Trebinje“) 1967. godine, koja je izgrađena na crnogorskoj teritoriji potapanjem dijela njene površine na kojoj je stvoreno Bilećko jezero. Po međunarodnom pravu, po tom osnovu, Crna Gora ima pravo na kompenzaciju, što podrazumijeva učešće u proizvedenoj struji srazmjerno količini vode kojom se Bilećko jezero puni s njene teritorije, najmanje srazmjerno površini teritorije u ukupnoj površini jezera. Takođe, ima pravo i na naknade koje se uobičajeno plaćaju po tom osnovu, i u Crnoj Gori, tako i u Republici Srpskoj.

Do realizacije sporazuma još nije došlo.

- Nakon što je tamošnja vlada usvojila odluku, dogodile su se velike poplave, pa smo mi njima pomagali. Pokušavali smo i s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem, kada smo bili u Banjaluci, da se dogovorimo, ali još se ta obećanja ne ostvaruju. U stalnom smo kontaktu i uskoro ću imati još jedan sastanak sa njima, a ako i to ne urodi plodom, preostaje nam jedino da arbitražom naplatimo potraživanja – kazao je Grbović.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika