Region

Zaplijenjeno oružje stiglo sa hrvatskog ratišta

Policija je uhapsila desetočlanu kriminalnu grupu iz Sombora i Apatina, a oružje, municija i eksplozivna sredstva koja su nađena kod njih najveći je arsenal koji je MUP zaplijenio od 2000. godine.
Zaplijenjeno oružje stiglo sa hrvatskog ratišta
Portal AnalitikaIzvor

Akciju su preksinoć, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, realizovali pripadnici Uprave kriminalističke policije - UKP.

Saša Krajnović (35) iz Apatina osumnjičen je da je vođa kriminalne grupe, a osim njega, zbog sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, uhapšeni su Dragan Gašić (40), Danilo Danilović (42), Milan Balać (21), Dimitrije Đurđević (51), Nemanja Kosanović (27), Dimitrije Cvjetićanin (28), Mirko Ostojić (46), Radoman Grujić (27) i Borislav Mijalčić (29), svi iz Apatina i Sombora.

- Utvrđeno je da nađeno oružje, eksploziv i municija potiču sa ratišta u Hrvatskoj. Kome je bilo namijenjeno - kriminalnim grupama u Srbiji ili je trebalo da bude prokrijumčareno u inostranstvo - utvrdiće dalje istraga - saznaje Blic iz izvora bliskih istrazi .

Krajinović je, prema saznanjima Blica, izbjeglica iz Hrvatske, a u posljednje vrijeme u zakup je uzeo jedan poznatiji kafić i njime rukovodio. Do sada se njegovo ime nije povezivalo sa nekim krupnijim krivičnim djelima.

- Ostali članovi grupe su nabavljali oružje, municiju, eksploziv, a vođa im je javljao gdje da ga ostave. Po dogovoru je preuzimao oružje, a zatim nalazio kupce. Poslije dobijanja novca sastajao se sa pripadnicima kriminalne grupe i isplaćivao im dogovoreni iznos - dodaje izvor iz MUP-a.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da istraga do sada nije pokazala da ima direktne veze između ovog i oružja nađenog u Jajincima i na Novom Beogradu. On je kazao i da su u toku provjere koje će pokazati kome je oružje bilo namijenjeno i šta su bili ciljevi osoba kod kojih je nađeno, da li trgovina ili neki drugi događaji.

Zaplijenjeno je 111 ručnih bombi, 10 trombonskih mina, puškomitraljez, protivtenkovska mina, 20,7 kilograma TNT eksploziva, osam automatskih pušaka, dvije zolje, dva karabina, dvije poluautomatske puške, 6.000 metaka, 12 ručnih bombi (protivtenkovskih), 9 kilograma plastičnog eksplozova, šest pištolja i malokalibarska puška „pumparica“.

List podsjeća kako su džihadisti u terorističkim napadima u Parizu prošle godine koristili naoružanje proizvedeno u Srbiji. Državljani Srbije pojavljuju se u skoro trećini istraga o međunarodnoj trgovini oružjem u Francuskoj, podatak je francuskog sudije Robera Želija. Oružje koje se kupuje na crnom tržištu Balkana za 250 do 500 eura po komadu, prodaje se za 3.000 do 5.000 eura u zemljama Zapadne Evrope.

Izvor: Blic/Ana Ž. Adžić

Foto: MUP Srbije/Promo

Portal Analitika