Društvo

Znanje o ljudskim pravima neophodno za razumijevanje tolerancije

Znanje o ljudskim pravima neophodno je da bi se tolerancija mogla shvatiti i primijeniti u odnosu sa drugima, ocijenjeno je na sastanku polaznika Škole ljudskih prava Centra za građansko obrazovanje (CGO) sa Ombudsmanom i njegovim saradnicima.
Znanje o ljudskim pravima neophodno za razumijevanje tolerancije
Portal AnalitikaIzvor

Polaznici Škole koju je CGO organizovao, posjetili su danas, na Međunarodni dan tolerancije, instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u okviru praktičnog dijela nastave, dobivši tako mogućnost da se upoznaju sa funkcionisanjem, nadležnostima i djelovanjem Zaštitnika.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine, s ciljem skretanja pažnje i na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

Polaznicima su na kraju programa diplome za uspješno pohađanje Škole ljudskih prava dodijelili Zaštitnik, Šućko Baković i koordinator programa u CGO-u, Petar Đukanović.

U zajedničkom saopštenju Ombudsmana i CGO-a, navodi se da je Baković predstavio srednjoškolcima mandat i rad te. On je ocijenio da je posebno važno što su se mladi ljudi opredijelili da prođu kroz takvu vrstu školu, jer su oni budućnost države.

''Znanje o ljudskim pravima neophodno je i za toleranciju, jer ako ne znate šta su vaša prava ne možete govoriti o toleranciji. Moramo prihvatiti da živimo jedni sa drugima a ne jedni pored drugih, kao i da tolerancija podrazumijeva kompromis, snagu i volju da se drugi sasluša ma kako bio različit od vas samih'', rekao je Baković.

On je dodao da tolerancija podrazumijeva shvatanje i razumijevanje različitosti. 

''Čestitam vam Dan tolerancije i pozivam i vas i nas da budemo ljudi, jer bez toga ne može biti ni tolerancije ni humanosti'', naveo je Baković.

O pravima djece i mladih, ulozi i aktivnostima Ombudsmana u promociji i zaštiti dječjih prava govorile su i zamjenica Zaštitnika, Snežana Mijušković i savjetnica Duška Šljivančanin.

Đukanović je podsjetio da je Škola ljudskih prava CGO-a najstariji još trajući program alternativnog obrazovanja za ljudska prava u Crnoj Gori, koji ove godine obilježava 12 godina postojanja. 

''Sve nas u CGO-u veoma raduje što nove generacije mladih pokazuju sve veće interesovanje da uče o ljudskim pravima i da se aktivno angažuju u zastupanju svojih, ali i prava onih koji to nijesu u mogućnosti'', kazao je Đukanović.

On je ukazao na značaj osnaženja mladih.

''Posebno kad je riječ o načinima odgovora na diskriminaciju ranjivih društvenih grupa, a imajući u vidu da i pored značajnih unaprijeđenja zakonodavnog okvira u oblasti ljudskih prava, još imamo prisutnu diskriminaciju upravo prema najranjivijih grupama, što opominje da jo mnogo moramo svi kao društvo da radimo na izgradnji kulture ljudskih prava'', kazao je Đukanović.

U toku posljednjeg modula, polaznici Škole ljudskih prava su imali priliku da u sali CGO-a razgovaraju sa Marinom Vujačić, izvršnom direktoricom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, o pravima osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. 

Portal Analitika