Zanimljivosti

Crkvice - mjesto koje otkriva tajne i krije čuda (VIDEO)

Crkvice su većini poznate kao mjesto sa najviše padavina u Evropi. Ipak, malo ko od nas zna gdje se one geografski nalaze, kao i šta sve tamo možemo zateći, osim kiše. To je mjesto koje krije tajne, a otkriva čuda, sa čudesnom i misterioznom prirodom od koje zastaje dah.
Crkvice - mjesto koje otkriva tajne i krije čuda (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Crkvice su bile posljednje uporište Austrougarske monarhije koja se upravo tu graničila sa Otomanskom imperijom i pripadale su fortifikaciji od čak 70 tvrđava povezanih u cjelinu poznatu kao „Primorska tvrđava Boka“.

Danas se u Crkvicama nalaze dvije tvrđave Kom i Stražnik, kao i temelji nekadašnjih objekata kojih je bilo i do 150, a koji su građeni u periodu između četvrte decenije 19. vijeka do početka Prvog svjetskog rata. 

Ova vojna baza bila je druga po važnosti nakon one u Puli u Hrvatskoj i služila je kao vojno naselje za 10.000 stanovnika, mahom porodica austrougarskih vojnika. Po kazivanjima, Crkvice su tada imale sve što je imao i Beč, osim balskih haljina. Crkvice su tada imale kasarne, hotele, prodavnice, školu, vježbališta, strelište, konjušnice, magacine, stanove za oficire i njihove porodice, pozorište, bioskop, poštu, tenisko igralište, skijašku stazu, kuglanu, kapelu, groblje, fudbalsko igralište sa prilagođenim tribinama za oko 1.000 gledalaca. 

Najzanimljivija građevina u koju i sada možete kročiti jeste pekara, tada druga po veličini u Evropi i najveća na Balkanu, koja je snabdijevala Boku sa nevjerovatnih 24 tone hljeba dnevno. Ova pekara, čije opremanje je završeno 1907. godine, imala je automatizovanu proizvodnju,na drugom spratu imala je i salu za bioskop. 

Portal Analitika