Zanimljivosti

Dalmaciju terorišu "divlji monstrumi"

Divlja svinja postala je najljući neprijatelj dalmatinskim poljoprivrednicima, koji svakodnevno sa svih strana apeluju i traže pomoć jer se, kažu, toliko namnožile na tom području da se ne bi čudili da je zateknu i u svojim kućama.
Dalmaciju terorišu "divlji monstrumi"
Portal AnalitikaIzvor

Pomoć traže poljoprivrednici s Pelješca, Brača, Hvara, Mljeta i Korčule, iz sve četiri dalmatinske županije. Mještani pričaju da je divlja svinja gora od bolesti, kiše, grada, žega i zime zajedno. 

Toliko su se namnožile, da se ne bi čudili da uđu u dnevne boravke, pošto su, kako kažu, već osvojile bašte, vinograde, maslinjake... 

"To je Sodoma i Gomora, to je narodni neprijatelj. Lukava je, snažna, goropadna, divlja. I vrlo opasna. Toliko, da je jedan naš lovac iz Svirača nedavno morao do jutra da visi na stablu, jer ga je ispod čekao razjareni vepar. Da li treba nekog svinja stvarno da ubije, kako bi neko shvatio da mi na Hvaru živimo pod terorom tog divljeg monstruma? Ona na ostrvu nema prirodnog neprijatelja. Da li treba da izazovemo puč kako bi neko shvatio kakvu mi bitku bijemo", požalili su se "Slobodnoj Dalmaciji" mještani Svirče. 

Bračani pričaju da divlja svinja ne preza ni od čega, ždere, tamani, rije, ruši i jede čak tek ojagnjene jaganjce. Čim se malo zađe u dalmatinsku prirodu, vrijeba iz bušaka, trči preko ulica, napada vozila braneći svoju prasad. Na udaru su ljudi s kopna, ali ponajviše oni s ostrva, kod kojih se "odomaćila bolje nego kućna mačka", piše list i dodaje da mještani sada traže izmjenu zakona kako bi se znalo u čijoj su nadležnosti ovakve situacije. 

Inače, prirodni neprijatelj divljih svinja je jedino vuk.

b92.net

Portal Analitika