Svijet

Turska poslije šest godina imenovala ambasadora u Izraelu

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan saopštio je da će Kemal Okem biti ambasador Turske u Izraelu, prenose izraelski mediji.
Turska poslije šest godina imenovala ambasadora u Izraelu
Portal AnalitikaIzvor

Novi ambasador je nominovan nepunih 24 sata nakon što je Izrael imenovao 53-godišnjeg Eitana Naheha za ambasadora u Turskoj, u skladu sa sporazumom potpisanim u junu o pomirenju dvije zemlje poslije šestogodišnje krize.

Erdogan je objavio imenovanje ambasadora na aerodromu Ataturk u Istanbulu, prije nego što je otputovao u državnu posjetu Pakistanu i Uzbekistanu, prenosi izraelski novinski sajt Ynet.

Novi izraelski ambasador je specijalizovan za Tursku i tokom svoje karijere već je bio u Ankari 1991. godine kao drugi, a potom prvi sekretar.

Eitan Naheh je trenutno zamjenik ambasadora u Londonu, a bio je ambasador u Azerbejdžanu i politički savjetnik u kabinetu premijera.

Imenovanjem ambasadora, nekadašnji bliski saveznici nastavljaju da obnavljaju veze koje su zapale u veliku krizu zbog smrtonosnog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je u maju 2010. godine nosio pomoć pojasu Gaze, navodi agencija AP.

Razmjena ambasadora je dio sporazuma o pomirenju kojim je okončano šestogodišnje neprijateljstvo.

Obje zemlje su opozvale ambasadore godinu dana nakon pomenutog incidenta u međunarodnim vodama Sredozemnog mora, u kome je poginulo 10 Turaka propalestinskih aktivista, u pokušaju probijanja blokade Gaze.

Izvor: N1

Portal Analitika