Društvo

CDT: Polovina opština i četiri ministarstva prekršila zakon

Polovina crnogorskih opština i četiri ministarstva prekršili su Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer nakon izbora nijesu nastavili da objavljuju podatke o potrošnji novca iz budžeta, saopštio je danas Centar za demokratsku tranziciju ( CDT) .
CDT: Polovina opština i četiri ministarstva prekršila zakon
Portal AnalitikaIzvor

Organi vlasti su obavezni da analitičke kartice objavljuju sedmodnevno od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora.  

 CDT smatra da je ovo primjer neodgovornog odnosa opštine i institucija prema ispunjavanju zakonskih obaveza, te da ne trebaju čuditi ocjene da se zakoni u CG dosljedno ne sprovode.

"Zato pozivamo Agenciju za sprječavanje korupcije da hitno  reagujei sankcioniše nedosljednju primjenu Zakona", kaže se u saopštenju.

Istraživački tim CDT-a je nakon sprovednog montoringa utvrdio da analitičke kartice za period od 07. do 13. novembra nijesu objavili: Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo zdravlja, kao ni Zavod za metrologiju. 

Obavezne informacije o potrošnji nijesu objavile ni opštine Pljevlja, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Rožaje, Budva, Petnjica, Cetinje, Plav i Kolašin. 

Portal Analitika