Svijet

UN stručnjak: Nelegalno oružje na Balkanu veliki problem

Evropska unija (EU) treba da izvrši politički pritisak na zemlje Balkana da intenziviraju borbu protiv nelegalnog oružja, ali i da pomogne regionu u jačanju policijskih snaga koje se time bave, izjavio je Ivan Zverzhanovski, vođa projekta Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine nelegalnog oružja.
UN stručnjak: Nelegalno oružje na Balkanu veliki problem
Portal AnalitikaIzvor

"Sad je pravi momenat da se nešto preduzme, pijre nego što ove zemlje uđu u EU", kazao je on i dodao da su napori Hrvatske u toj borbi znatno opali nakon što je pristupila EU.

Zverzhanovski je za AFP rekao da je sadašnji trud koji zemlje regiona ulažu u borbu protiv nelegalnog oružja "ad hok".

On je ocijenio da su oružje koje prolazi kroz zapadnu Evropu i njegovi efekti još uvek veliki problem.

Zverzhanovski je kazao i da prema informacijama agencija za sprovođenje zakona, pištolj koji je kupljen za 250 do 500 eura na crnom tržistu na Balkanu može da se proda za 3.000 do 5.000 evra u zemlji kao što je Švedska.

Ipak, on ocjenjuje da je napad u Parizu 13. novembra 2015. godine, u kom je korišćeno oružje proizvedeno u Srbiji, bio prekretnica na više nivoa, jer je tada povećana saradnja između zemalja Balkana i unutar EU.

Zbog napada su Srbija i Francuska u oktobru prošle godine potpisale sporazum o formiranju zajedničkih timova u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem.

AFP je prenio da se prema međunarodnom istraživanju o lakom naoružanju u 2014. godini, procjenjuje da je između 3,6 i 6,2 miliona vatrenog oružja u posedu civila na Zapadnom Balkanu, na kome živi manje od 25 miliona ljudi.

U Srbiji ima između 200.000 i 900.000 neregistrovanog oružja.

IZVOR: Tanjug.rs

 

Portal Analitika