Abiznis

Lazović: Za sada dovoljno 80 miliona eura zaduženja

Potpredsjednik Vlade dr Vujica Lazović kazao je da će 80,4 miliona eura, koliko je ukupno prodato državnih obveznica na Montenegroberzi, biti dovoljno za isplatu svih obaveza iz budžeta - naknada majkama sa troje i više djece, zarada, pokriće dugova iz prethodnog perioda i obaveza Fonda za zdravstvo.
Lazović:  Za sada dovoljno 80 miliona eura zaduženja
Portal AnalitikaIzvor

Na berzi je juče drugog dana aukcije prodato 5.090.000 eura vrijednosti državnih obveznica - 509 obveznica, nominalne vrijednosti po 10.000 eura. Prekjuče je prodato 75,3 miliona ili ukupno 80,4 miliona eura. Država je na prodaju ponudila obveznica u vrijednosti od 100 miliona eura, koliko je planirala da se zaduži.

Na ovo zaduženje kamata je fiksna četiri odsto godišnje.

„ Ovaj iznos zaduženja kroz emisiju obveznica biće dovoljan da pokrije sve obaveze iz budžeta do kraja godine. Dvadeset miliona eura je bila rezerva koju smo bili planirali za početak naredne godine“, kazao je Lazović za Pobjedu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović izjavio je za Dnevne novine da su raspisali emisiju obveznica od 100 miliona eura razmišljajući da možda postoji interes realnog sektora da učestuje u emisiji. „Postojala su razmišljanja i razmatranja da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) kupi dio obveznica. Kad se sve sabere, zadovoljni smo sa ostvarenim prometom" objasnio je Darmanović.

Vijesti su danas objavile da predstavnici italijanske kompanije A2A u Odboru direktora Elektroprivrede nijesu dozvolili kompaniji da učestvuje u aukciji državnih obveznica sa 20 miliona eura, što je trebalo da obezbijedi državi stopostotno traženu pozajmicu.

 

Portal Analitika