Svijet

Grci masovno protestuju protiv Obamine posjete

Nekoliko hiljada demonstranata uputilo se danas ka američkoj ambasadi u Atini, protestujući protiv posjete američkog predsednika Baraka Obame Grčkoj, iako je policija zabranila okupljanja, prenosi agencija ANA.
Grci masovno protestuju protiv Obamine posjete
Portal AnalitikaIzvor

Manji okršaji izbili su danas u Atini kada su ljevičarski demonstranti koji protestuju zbog posete predsjednika SAD Baraka Obame Grčkoj pokušali da probiju policijski kordon, ali ih je policija potisnula suzavcem.

Povorka od 3.000 anarhista, pristalica ljevičarskih grupa i studenata prošla je kroz centar grada tokom demonstracija koje je prema prvobitnom planu trebalo da budu ispred Ambasade SAD. Nema izvještaja o tome da li ima povrijeđenih ili uhapšenih.

Nezavisno od toga anarhisti, Narodna stranka ujedinjenja i sindikat PAME za večeras su planirali drugi protest.

Obama je danas u Atini započeo svoju oproštajnu evropsku turneju.

On se sastao sa predsjednikom i premijerom Grčke, Prokopisom Pavlopulosom i Aleksisom Ciprasom.

Tokom Obamine dvodnevne posjete Atini zabranjene su sve demonstracije i ograničeno je i kretanje građana u djelovima centra Atine.

Policija opremljena za razbijanje demonstracija danas parkiranim autobusima i kordonima sprečava ulazak u deo grada gde je Obama.

Grčke vlasti su rasporedili više od 5.000 policajaca za Obaminu posetu. Tim za suzbijanje nereda je u najvišem stanju pripravnosti, a jedna oružana anarhistička grupa je pozvala na napade i sukobe da bi se poremetila posjeta.

U Grčkoj postoji jaka antiamerička tradicija među grčkim ljevičarima koji još zamjeraju Americi podršku grčkoj vojnoj diktaturi 1967-74.

Portal Analitika