Društvo

Ponovo počinje kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“

Službenici Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Sektora policije opšte nadležnosti i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) danas ponovo počinju sa sprovođenjem petnaestodnevne kampanje „Stop neregistrovanim vozilima“. Kampanja se sprovodi jer je procijenjeno da se na teritoriji Crne Gore u ovom momentu koristi oko 10.000 neregistrovanih vozila, te da je taj broj u posljednjem periodu u porastu.
Ponovo počinje kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Uprave policije, narednih petnaest dana građanima će biti dijeljeni flajeri „Stop neregistrovanim vozilima“, kako bi se preventivno uticalo na smanjenje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Uporedo sa ovim preventivnim, saobraćajna policija će, kako je kontrolisati da li su vozila registrovana. Nakon 1. decembra, do kada traje kampanja, represivne aktivnosti policije će se nastaviti. Represivne aktivnosti se, kako pojašnjavaju iz policije, odnose na to da će policijski službenici koji zateknu vozača u upravljanju neregistrovanim vozilom, takvo vozilo isključiti iz saobraćaja, a vozaču će izdati nalog za naplatu novčane kazne zbog prekršaja, odnosno protiv njega će nadležnom sudu za prekršaje podnijeti prekršajnu prijavu.

- Kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“ ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Naime, neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njiih već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju su skrivili, kao i zakonske sankcije za učestvovanje u saobraćajnoj nezgodi upravljajući neregistrovanim vozilom bez obzira da li su saobraćajnu nezgodu skrivili ili ne – ističu se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Uprava policije MUP-a i NBOCG su, podsjećamo, prvi put ovu kampanju sprovodili u martu ove godine. Kampanja je za vrijeme njenog trajanja imala efekta na pozitivne trendove u ovoj oblasti. Međutim, procijenjeno je da je kampanju potrebno sada ponovo realizovati kako bi se uticalo na smanjenje broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju a koji je u posljednjem periodu ponovo u porastu, a sve u interesu povećanja stepena bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Foto: cdm.me

Portal Analitika