Kultura

Roberto GATO: Kada je publika divna, ne gledamo na sat

Publika u Podgorici je divna publika. Koncert koji smo izveli za neke je prijatan, dok je za druge prilično težak za slušanje, jer se, pored ostalog, dotičemo i elektronske muzike, a nisu svi navikli na takav zvuk. Imali smo odličan odgovor vaše publike na takve kompozicije, kazao je za Portal Analitika Roberto Gato.
Roberto GATO: Kada je publika divna, ne gledamo na sat
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najpoznatijih džez muzičara i bubnjara u Italiji, predstavio se sinoć na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa svojom grupom „PerfecTrio“, koju još čine pijanista Alfonso Santimone i basista Pjerpaolo Ranijeri.

Iako su najavili da njihovi nastupi – mješavina klasičnog džeza i novih tendencija – obično traju nešto više od sat, brojnu podgoričku publiku koja je s oduševljenjem pratila cijeli koncert obradovali su sa više od sat i po muzike.

- Često nam se dešava da malo produžimo koncert kada je takva publika. Ponekad je teško zaustaviti se kada ste usred nečega što vas pokreće. Tada zanemarimo sat – dodao je Gato.

Umjetnik koji je na veoma raznovrsnoj džez sceni Italije prisutan već više od četiri decenije, iz iskustva nam govori kako se danas u njegovoj domovini kotira ovaj muzički pravac.

- U Italiji povremeno boravim, ali ne previše dugo jer uglavnom putujem. Mnogo vremena provodim i u SAD, jer sam tamo prije pet godina kupio kuću, pa sam često u Njujorku. U Italiji je danas veoma teško raditi s ovom muzikom. Postoji mnogo odličnih muzičara, ali nema dovoljno prilika za njih. Sve je manje festivala, jer je, generalno, kriza svuda prisutna. Mogu samo reći da postoji određeni broj mladih muzičara koji se na pravi način obrazuju i da siguran sam da ćemo ih uskoro čuti. Ja konkretno mnogo sarađujem sa mladim muzičarima. Volim da pozovem u svoje grupe te nove generacije, koje imaju dvadeset i nešto više godina. No, teško mogu da shvatim neke nove tendencije koje se tiču muzike danas. To je zaista komplikovano – zabrinut je Gato.

Savršeno funkcionisanje trojice italijanskih muzičara na sceni CNP-a u potpunosti je opravdao njihov naziv „PerfecTrio“. I zvuči nevjerovatno da je njihovo savršeno funkcionisanje plod tek povremenih susreta i kratkih turneja.

- Imam mnoge druge projekte uz ovaj „PerfecTrio“, ali mogu sigurno reći da je jedan od mojih omiljenih. Bilo je godina kada smo svirali mnogo, bilo je i onih kada je svako od nas radio nešto drugo. Kada imamo turneju, godišnje zajedno nastupamo po deset, petnaest puta, a desi se i neki „sporadični“ koncert – navodi sagovornik Portala Analitika.

S obzirom na to koliko je publika uživala, postavlja se logično pitanje – kada ćemo ga naredni put u Crnoj Gori vidjeti i čuti, s ovim ili nekim drugim od mnogobrojnih projekata u je angažovan.

- Postoji ideja Ministarstva kulture Italije i fondacije pri Auditorijumu „Parco della musica“ iz Rima - kojima mogu da zahvalim na aktuelnoj turneji s ovim trijom - da se ovdje vratimo s drugim projektima. To, recimo, može biti moj kvartet sa odličnim trubačem Alesandrom Prestijem. Ili još jedan trio akustičnog zvuka sigurno više džez, jer nema elektronike. Još jedna od mojih grupa radi na divnom projektu - muzika iz filmova u kojim je igrao veliki italijanski glumac Nino Manfredi. Njemu u čast napravili smo koncert na kome izvodimo muziku iz filmova, recimo, Etora Skole, Marija Monićelija i Luiđija Manjia, te iz „Pinokija“ za koji je muziku radio Fjorenco Karpi. To je zahtjevniji projekat, jer nas je šest na sceni, ali bih posebno volio da sa njim gostujem jer je zbilja - pravi italijanski. Sve je to dio italijanske baštine, koju sam osavremenio, osvježio u džez maniru. Ali, ne pretjerano, onoliko koliko sam mogao držeći se čvrsto osnova ovih kompozicija. I zbog toga bih posebno želio da taj koncert čuje šira publika – najavio je Gato za Portal Analitika.

Kako nam je rečeno iz Ambasade Republike Italije, ljubitelje kulture i tradicije ove zemlje do kraja mjeseca očekuje još interesantnih događaja. Tako je naredna sedmica rezervisana za Nedjelju italijanske kuhinje, a uslijediće projekcije novijih filmskih ostavarenja iz produkcije ove zemlje.

K.J.

Foto: Panorama

Portal Analitika