Društvo

Uspješno završen IPA prekogranični projekat BETSA

Na konferenciji održanoj juče u Baškoj Vodi (Hrvatska) su predstavljeni rezultati projekta ''Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu“ implementiranog u cilju poboljšanju stanja i promocije turizma posmatranja ptica u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Uspješno završen IPA prekogranični projekat BETSA
Portal AnalitikaIzvor

Na realizaciji zajedničke eko turističke ponude koja uključuje posmatranje ptica i promociju biodiverziteta  tokom 2015. i 2016. godine zajednički su sarađivale organizacije iz Crne Gore i Hrvatske : Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ekološko društvo Boke kotorske (Eko Boka), Opština Tivat, Opština Baška voda, Hrvatski institut za održivi razvoj (HIOR), kao i udruženje BIOM.  Projekat, u vrijednosti oko 250.000 EUR je finansirala Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Hrvatska-Crna Gora.

U okviru BETSA projekta realizovano je više aktivnosti koje su doprinijele poboljšanju i unaprijeđenju infrastrukture i ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica u  Boki kotorskoj, tj. regionu Orjena, Vrmca i specijalnog rezervata prirode, Tivatskih solila u Crnoj Gori, kao i planine Biokovo, Sniježnice i delte rijeke Neretve u Hrvatskoj. 

Na osnovu studije potencijala ovih oblasti za razvoj ekoturizma sa posebnim naglaskom na posmatranje ptica, urađena je strategija za razvoj posmatranja ptica i ekoturizma u ovim krajevima. Strategija je bila osnova za razvijanje prekograničnih putopisa uključuju turističku ponudu svih zainteresovani ponuđača iz Boke kotorske, kao i Dubrovačko-neretvanske županije.

U okviru projekta su označene posebne staze interesantne za posmatranje ptica na područjima implementacije projekta u obje zemlje kao i postavljene info table i prateći mobilijar. Ukupna površina staza koja je očišćena i unaprijeđena adekvatnom signalizacijom u Crnoj Gori iznosi 85 km,a u Hrvatskoj 45 km.  Na promotivnim izletima organizovanim prethodnog vikenda na Orjenu,Vrmcu i Solilima  u cilju promocije staza, učestvovalo je više oko 80 građana Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta i Kotora koji su imali priliku da dožive čari prvog ovogodišnjeg snijega na Orjenu, prošetaju stogodišnjom šumom kestena na Vrmcu, kao i uživaju u posmatranju ptica i zalasku Sunca na Solilima u Tivtu. 

Portal Analitika