Crna hronika

Dikić prebačen iz Spuža u bolnicu

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu o planiranju terorističkih napada u noći 16. oktobra i uskoro će zahtijevati izručenje više državljana Srbije, a putem međunarodne pravne pomoći poslaće istražne podatke nadležnim organima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoje osnove sumnje da su organizatori akcije, saznaje Pobjeda.
Dikić prebačen iz Spuža u bolnicu
Portal AnalitikaIzvor

Nakon opsežne istrage, Specijalno tužilaštvo je, u saradnji sa institucijama i službama iz Srbije, došlo do bitnih dokaza koji su osnova za proširenje istrage na nekolicinu srpskih državljana koji su bili upleteni u organizaciju i sprovođenje terorističkih planova u Crnoj Gori.

Izručenja i saslušanja

Za sada nema informacija da li je riječ o ljudima koji su bili zaduženi da se pridruže grupi Bratislava Dikića, ili je riječ o posebnim ekipama koje su planirale paralelne akcije, kako je to na konferenciji za novinare nagovijestio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Crna Gora i Srbija imaju zaključen bilateralni sporazum kojim se omogućava izručenje domicilnih državljana. U slučaju dvojice ruskih državljana, crnogorske institucije će koristiti mehanizme međunarodne pravne pomoći kojim se definiše saradnja i obezbjeđuje da se osumnjičeni državljani saslušaju u slučajevima kada nijesu dostupni institucijama države koja ih sumnjiči za neko krivično djelo. Podatak da će Specijalno tužilaštvo, ali i Ministarstvo pravde poseći za institutom međunarodne pravne pomoći ukazuje da crnogorski istražni organi znaju identitet ruskih državljana i raspolažu dokazima o njihovom učešću u planiranju događaja 16. oktobra na teritoriji Crne Gore.

Dikić hospitalizovan

U međuvremenu, prema informacijama Pobjede, srpski državljanin Bratislav Dikić, kojeg Specijalno tužilaštvo okrivljuje kao organizatora planiranih napada i tereti za krivično djelo terorizam u pokušaju, sinoć je, nakon još jednog saslu- šanja u Tužilaštvu, prevezen u Klinički centar Crne Gore zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kasnije prebačen u jednu bolnicu u Crnoj Gori.

Dikić je juče nekoliko sati proveo u Specijalnom tužilaštvu. Prema procjeni zatvorskih ljekara, Dikiću je neophodan dvadesetčetvorosatni ljekarski nadzor i posebne pretrage koje se mogu obaviti u Kliničkom centru Crne Gore.

Izvori iz istrage pojasnili su da je, bez obzira na važnost postupka koji je u toku, prioritet Dikićevo zdravlje i njegova stabilizacija. Dikić je juče, nakon saslušanja, primljen oko 17 sati na odjeljenje, ljekar ga je pregledao i zakazao pretrage kako bi mu bila određena adekvatna terapija i liječenje.

O svemu je obaviješten tužilac, koji će u narednom periodu morati da dolazi u posjetu Dikiću kako bi ga saslušao. Za vrijeme bolničkog liječenja, osim pod nadzorom ljekara, o Dikićevoj bezbjednosti danonoćno će brinuti više policajaca.

Priznanje krivice

Iako je proteklih dana zbog skoro svakodnevnih saslušanja kod specijalnog tužioca Saše Čađenovića izgledalo da Dikić pregovora o sporazumnom priznanju krivice, ta je opcija - kako tvrdi više izvora bliskih istrazi - apsolutno isključena.

Kako pojašnjavaju, Tužilaštvo neće koristiti mogućnost prekvalifikacije krivičnog djela i sporazuma o priznanju krivice i Bratislav Dikić će, definitivno, odbranu morati da iznese pred sudom.

- Položaj okrivljenog Dikića može biti olakšan u slučaju da prizna djelo za koje ga terete, čime bi se stekli uslovi da mu sud, prema preporuci Tužilaštva, odredi nešto blažu kaznu. Izvjesno je, međutim, da će se na osnovu svih dokaza kojima raspolažemo Bratislav Dikić naći na suđenju koje će biti javno, jer je od izuzetne važnosti da se saznaju sve pojedinosti i krivica dokaže u sudskom postupku - kazao je za Pobjedu izvor iz istrage.

Saradnici

Drugačija situacija može biti za neke druge osobe koje su na listi Tužilaštva i koje su okrivljene za stvaranje kriminalne organizacije i koje su već voljne da u iskazima detaljno opišu svoju ulogu u pripremanju terorističkih napada za veče 16. oktobra. Jedan od njih bi mogao biti Mirko Velimirović - u transkriptima prisluškivanih razgovora označen nadimkom Pajo - koji je odustao od plana akcije.

Kako je Pobjeda već pisala, okrivljeni Mirko Velimirović iz Zubinog Potoka je noć uoči planiranih terorističkih akcija sam došao u Centar bezbjednosti Podgorica i inspektore upoznao sa zastrašujućim scenariom. Potvrdio je ranija saznanja policije, ali je pravovremena informacija pomogla da se do kraja osujete teroristički napadi.

Prema njegovim tvrdnjama, koje su se našle u naredbi za sprovođenje istrage, dobio je 15.000 eura od Sinđelića kako bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municije i policijske uniforme koje je trebalo da sakrije u iznajmljenoj kući u Podgorici.

Dikićeva grupa imala je zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme, i da napadne policiju, a bila im je namjera i da ubiju premijera Mila Đukanovića.

Strah za bezbjednost

Kako tvrde izvori bliski istrazi, već danas bi se mogla obaviti i nova saslušanja. Drugi okrivljeni za pripremanje terorističkih napada – Aleksandar Sinđelić nastaviće da čeka ishod istrage i podizanje optužnice u istražnom pritvoru u Spužu i nada se da će mu Tužilaštvo dozvoliti da dobije status svjedoka saradnika.

Prema saznanjima Pobjede, Sinđelić je u Crnu Goru došao jer je bio zabrinut za vlastitu bezbjednost, nakon što je raskrinkan plan i učesnici akcije. Odluku da crnogorskim istražiteljima ispriča detalje terorističkog plana, Sinđelić je donio kada je shvatio da mu je život ugrožen jer je posumnjao da bi mogao postati ,,neželjeni svjedok kojeg valja neutralisati“. Bivši pripadnik vojnih i paravojnih formacija priznao je da su ga angažovala dvojica ruskih nacionalista, po čijem nalogu je vrbovao ljude koju su trebali da se okupe ispred parlamenta, izazovu haos, nasilno uđu u tu instituciju, pucaju u građane, a nakon toga likvidiraju premijera Đukanovića.

Sinđelić se, prema informacijama Pobjede, osvrnuo i na kontakte sa Dikićem uoči pripremanja operacije koja je trebalo trajno da destabilizuje Crnu Goru. Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13 osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića. Istragom crnogorskih bezbjednosnih službi, u saradnji sa stranim agencijama, ustanovljeno je da su okrivljeni za pripremanje terorizma komunicirali kriptovanim telefonima, od kojih je jedan bio kod ekipe u Crnoj Gori, drugi u Srbiji, a treći u Rusiji.

(Pobjeda)

Portal Analitika