Društvo

KAIĆ: Medijski protivnici vlasti očajni, te podržavaju i nasilje

Filozof, publicista i medijski analitičar Ištvan Kaić kazao je da je, još od početka organizacije protesta opozicije u Crnoj Gori, dio medija u našoj državi i susjedstvu podržavao je i potpomagao pokušaje nasilne smjene vlasti, uz negativno preuveličavanje ili ismijavanje svakog odgovora organa na antidržavno djelovanje.
KAIĆ: Medijski protivnici vlasti očajni, te podržavaju i nasilje
Portal AnalitikaIzvor

U  emisiji „U žiži“, Kaić pojašnjava da su medijski protivnici vlasti očajni, da ne biraju sredstva već se u tekstovima i prilozima služe podmetanjima izostavljajući i logiku.

– U Crnoj Gori sve ide, daj šta daš, samo da prođe, samo da ide, samo da ga rušimo, ionako je 25 godina na vlasti i na kraju nije problem ni nasilje da koristimo i do toga se na kraju i došlo – kaže Kaić.

Glavna i odgovorna urednica Dnevnih novina Vesna Šofranac govori da su kroz medije građani dugo pripremani za scenario planiran za 16. oktobar.

– Samo je trebalo da se još zapuca na građane i da to bude za većinu nešto što treba da se desi, jer je čitavo vrijeme pripremano stanovništvo da nešto mora da se desi, da bi ljudi koji su sada na vlasti otišli – navodi Šofranac.

Kaić podsjeća na pisanje jednog od lidera Fronta Nebojše Medojivića protekle godine na Facebook stranici Sloboda traži ljude da je premijer Milo Đukanović angažovao pripadnike JSO da djeluju 24. oktobra.

– Masa se probije do Skupštine, a da oni iznutra, ti plaćenici iz JSO-a, reaguju i pucaju u ljude. Šta je to ako ne ovaj scenario o kojem govori tužilac Katnić – pita Kaić.

Ipak, jasno mu je zašto uprkos svim očiglednim činjenicama, dio medija i dalje ne odustaje od navoda da je planirani teroristički napad farsa.

– Neke stvari su neuništive. Vi imate priče bez kraja, to je cilj afere –pojašnjava Kaić.

Šofranac ipak podvlači da se preko takvog odnosa medija prema dešavanjima u državi ne smije više olako prelaziti.

– To je sad ispit za državu, odgovornost za izgovorenu i pisanu riječ više ne smije da bude tek tako privilegija medija. Moraju se neka pravila uspostaviti, mora se znati kako će ko da odgovara, odnosnošta slijedi u slučaju gdje se otvoreno antidržavno djeluje – ističe Šofranac.

Do reakcije države, Kaić se nada da će konzumenti medija koji plasiraju neistine, uvidjeti da su izloženi manipulaciji, te da će prestati da im poklanjaju svoje povjerenje.

Pink M

Portal Analitika