Košarka

Zuros novi trener Budućnosti

Ilijas Zuros (Ilias Zouros) je novi trener košarkaškog kluba Budućnost, saopštio je predsjednik tog kluba Dragan Bokan.
Zuros novi trener Budućnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je na današnjoj konferenciji za medije rekao da su pregovori sa Zurosom u završnoj fazi i da bi večeras ugovor sa njim trebalo da bude potpisan.

- Precizirane su osnovne stvari. Advokati pregovaraju sa njim da bude trener do kraja sezone, sa mogućnošću produžetka saradnje - istakao je Bokan.

U svojoj dugogodišnjoj trenerskoj karijeri Zuros je vodio reprezentacije Grčke, kao i Gruzije na proteklim kvalifikacijama za EP, i klubove Aris, Žalgiris, Efes, Tofas i mnoge druge. U predstojećem meču šestog kola Eurokupa protiv Mursije, Budućnost će sa klupe predvoditi pomoćni trener, Igor Đaletić.

Predsjednik kluba je sazvao pres zbog aktuelne situacije u kojoj se klub nalazi, nakon jučerašnje iznenadne ostavke prvog stratega „plavih“, Vlada Šćepanovića.

- Lično me iznenadila ostavka Vlada Šćepanovića. To u ovom trenutku, ne da nijesmo očekivali, već da sam bio ubijeđen da smo njegovim dolaskom dugoročno obezbijedili trenera, ne možda kao Dejana Radonjića, ali smo se nadali da će on narednih četiri, pet godina povesti Budućnost tamo gdje svi mi očekujemo - makar u finale ABA lige - ili da pokušamo da iznenadimo mnogo bolje i veće klubove, sa većim budžetima nego što je to Budućnosti - kazao je Bokan.

On je dodao da je Šćepanović nakon poraza od ekipe Karpoš Sokolija, direktno sa parketa, okupio igrače u svlačionici, dao ostavku i pozdravio se sa igračima.

- Žao mi je zbog toga. Još jednom mu se zahvaljujem na divnoj saradnji. Nijesmo imali suprotnih mišljenja od njegovog dolaska u klub, jedino što sam mu na par sastanaka sugerisao da se povede računa o mladim igračima i to je moja priča od samog starta, od kada vodim klub sa ovim upravnim odborom - kazao je Bokan.

On je naglasio da je sa Šćepanovićem imao dobru komunikaciju i dodao da su ostali u prijateljskim odnosima. Predsjednik kluba iz Njegoševog parka je, takođe, naveo da je juče u popodnevnim satima održan sastanak sa igračima i sa stručnim štabom.

- Igrači su neko ko je u ovom trenutku podbacio, to sam im juče i rekao. Otvorili smo sve moguće teme, od samog dolaska svakog od igrača u Budućnost. Ponudili smo svim igračima, kome ne odgovara Budućnost, da mogu biti u roku od sat vremena na izlaznim vratima, da će im klub izaći u susret. Niko nije htio da otiđe i to govori o kakvom je klubu riječ. Srećan sam zbog toga što sam poslije pet godina rukovođenja klubom, zajedno sa mojim prijateljima iz crnogorske privrede koji čine upravni odbor, doveli klub dotle da je neuspjeh ako Budućnost ne igra finale ABA lige. Smatram da je to uspjeh i da je zajednički interes svih da imamo ovakav klub kao što je Budućnost - kazao je Bokan.

On je naglasio da ni jedan od prethodna četiri trenera Budućnosti, od strane uprave i njega lično nije imao pritisak, osim sugestija da je neophodno da se razvijaju mladi igrači. 

- Smatram da bi mnogo bolje bilo da u Budućnosti postoji kontinuitet, da imamo nekog trenera sedam ili osam godina, kao što je bio Dejan Radonjić - to bi bilo dobro, to bi bio interes, mi to želimo. Ali slobobodno mogu da kažem, malo je struke u regiji - ocijenio je Bokan.

On je ponovio da sportska i košarkaška javnost stalno traži da klub bude na većem nivou.

- Kada se desi neki problem u ekipi, da trener i stručni kadar osjete da sa pojedinim igračima imaju problem i oni mi to delegiraju, onda je to moj posao, da se ja uključim u rješavanje tih stvari. Siguran sam da je toga bilo u KK Budućnost, da je trener Šćepanović bio nezadovoljan sa nekim igračima. Nije došlo do mene da ja to rješavam, osim razgovora koje sam u ovoj sezoni obavio sa Markusom Vilijamsom, Aleksom Ilićem i Vasilijem Baćovićem. Upravo sa dva mlada igrača, zbog dodatnog angažovanja, jer mi je tražio sportski direktor Pajović, i trener Šćepanović da sa njima kao predsjednik kluba obavim razgovore i ja sam to uradio. Od tog razgovora, smatram da je Markus Vilijams bolji, i neke stvari su kod tog igrača počele da se mijenjaju na bolje - kazao je Bokan.

On je dodao da mu je reper da su čelnici kluba na pravom putu činjenica da je za hiljadu gledalaca povećana posjećenost utakmica koje igra klub iz Njegoševog parka u ovoj sezoni, u odnosu na prošlu,.

- Ljudi prepoznaju kako se radi i na koji način, i kako se vodi klub, i kakva energija se troši da bi KK Budućnost ostvario ove rezultate koje ostvaruje. To mi daje novi elan da su pred klubom svjetliji dani - naglasio je Bokan.

Na kraju, govoreći o najavljivanoj suspenziji Budućnosti zbog učešća u Eurokupu, Bokan je kazao da, što se njega tiče, Budućnost nije suspendovana.

- Ništa zvanično nemamo. Ono što kruži između saveza bivše Jugoslavije dok nam ne dođe direktno mejl ili obavještenje ili odluka Košarkaškog saveza CG ili FIBA, smatram da bi to bio neozbiljan potez. Budućnost ne igra novo takmičenje, Eurokup igramo zadnjih 15 godina, nijesmo kurs mijenjali. Sad, ako bi neko želio da mi igramo neko drugo takmičenje, ja s ove pozicije smatram, da to nije interes Budućnosti, već smatram to pritiskom FIBA. Ne želim da budem grobar ovog kluba. Ne želim da kidam mogućnost da možda sjutra dođe neki novi upravni odbor koji bi imao novca da Budućnost igra Euroligu. Ponosan sam na to da je Budućnost među 36 najboljih klubova u Evropi i da je Podgorica među 36 gradova u kojima se igra najozbiljnija košarka. A s druge strane, Košarkaški savez ima pravo da suspenduje Budućnost, on organizuje crnogorsko prvenstvo i svaku odluku Košarkaškog saveza, mi ćemo prihvatiti - zaključio je Bokan.   

Ana Popović   

Portal Analitika