Svijet

Sobotka: Američki antiraketni štit u Češkoj naučna fantastika

Češki premijer Bohuslav Sobotka odbacio je tvrdnje da bi SAD sa Donaldom Trampom na čelu mogle da se vrate starom projektu antiraketnog štita i postave radar u Češkoj kao čistu naučnu fantastiku, koja se neće ostvariti, jer Češka nema namjeru da iritira Rusiju.
Sobotka: Američki antiraketni štit u Češkoj naučna fantastika
Portal AnalitikaIzvor

"To je naučna fantastika, koja se neće ostvariti", istakao je za češki javni televizijski servis premijer Sobotka.

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani tvrdi da će se Donald Tramp kao predsjednik SAD vratiti starom projektu antiraketnog štita Džordža Buša, od koga je prije osam godina odustao sadašnji predsjednik SAD Barak Obama.

Češki premijer je podsjetio da je taj prvobitni projekat antiraketnog štita sa raketama presretačima u Poljskoj i radarom u češkom vojnom poligonu Brdi trebalo da služi kao odbrana od napada iz Irana, a da sada za taj projekat nakon dogovora o iranskom nuklearnom programu nema opravdanja.

"Bilo kakva debata o radaru znači i novu eskalaciju odnosa sa Rusijom, a nama je potrebno da Rusi i Amerikanci sjednu za sto i dogovore se o rješenju sukoba u Siriji", rekao je češki premijer.

Takođe, Sobotka je odbacio kritike budućeg američkog predsjednika Trampa da neke članice NATO-a ne izdvajaju dva odsto BDP-a, koliko je dogovoreno za odbranu, i da njima SAD i NATO ubuduće neće priteći u pomoć ako budu napadnute.

"Poštujemo to da ne možemo da se švercujemo u NATO-u. Ali, iako smo saveznici, neće Donald Tramp upravljati Češkom, kao ni Slovačkom ni Njemačkom. Mi imamo svoje nacionalne interese i moramo da ulažemo u obrazovanje i infrastrukturu", naglasio je Sobotka.

Prema procjenama premijera Sobotke, Češka će dva odsto novca uloženog u odbranu dostići tek 2025. godine, zato što armija nije u stanju da potroši ni oko 185 miliona eura za koliko se svake godine povećava budžet Ministarstva odbrane, a kamoli dvostruko više novca, tako da bi se ta sredstva ionako prebacila u rezervne fondove.

Prema najnovijim studijama, Češka trenutno ima armiju koja bi bila u stanju da sama, bez pomoći saveznika, odbrani jedan jedini od 14 regiona.

(RTS)

Portal Analitika