Podgorica

Modernizacija javne rasvjete: Uskoro zamjena 10.750 svjetiljki

Komunalne usluge zamijeniće 10.750 svjetiljki u selima i prigradskim naseljima LED rasvjetom, u sklopu prve faze projekta modernizacije javne rasvjete.
Modernizacija javne rasvjete: Uskoro zamjena 10.750 svjetiljki
Portal AnalitikaIzvor

U informaciji o realizaciji projekta modernizacije rasvjete za prvu fazu, o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici 25. novembra, naznačeno je da je komisija koju su činili stručnjaci iz gradskih struktura i Univerziteta Crne Gore tražili rješenje kako bi se postigla bolja osvijetljenost i trošilo manje električne energije.

"Komisija je radila godinu dana na ovom projektu. Zbog dokazanih prednosti led tehnologije u ovom projektu očekuje se poboljšanje kvaliteta osvijetljenosti, smanjenje potrošnje električne energije uz produženje radnog režima na lokacijama na kojima se rasvjeta isključuje u 23 sata zbog uštede zatim smanjenje troškova održavanja, kao i ve ća raspoloživot radne snage i mehanizacije. Kako se ova rekonstrukcija finansira od uštede od suštinskog je značaja pravilno planirati godišnji trošak za električnu energiju i realno procijeniti sredstva koja se izdvajaju za održavanje ovog dijela rasvjete", piše u informaciji.

U informaciji je naznačeno da led svjetiljke u startu troše manje minimum 70 odsto električne energije.

"Komisija je utvrdila da je procijenjena vrijednost nabavke radova na modernizaciji javne rasvjete računajući način otplate, cijenu kapitala i period od 12 godina 6.750.000 eura što je osnova za procijenjenu vrijednost javne nabavke. Održavanje LED svjetiljki bi predstavljalo trošak za ponuđača na predstojećem tenderu i on prema sadašnjim cijenama komponenti na tržištu bi iznosio oko 1.417.280 eura za period od deset godina", navodi se u informaciji, prenosi Dan.

Portal Analitika