Politika

Forca usvojila platformu manjinskih naroda

Mandatar nove vlade Duško Marković nastaviće tokom ove sedmice pregovore sa manjinskim partijama i Socijaldemokratama o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).
Forca usvojila platformu manjinskih naroda
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici partija manjinskih naroda u Crnoj Gori su dogovorili platformu kojom nastupaju u predstojećim razgovorima sa mandatarom Markovićem. Platformu je sinoć, kako saznaju Dnevne novine, prihvatio Glavni odbor Force.

"Mi smo usvojili platformu i nastup ka potencijalnim partnerima, kao što je u tom dokumentu navedeno", kratko je za Dnevne novine prokomentarisao izvor iz Force.

HGI se izjasnila, čeka se BS

HGI je prošle nedjelje saopštila da je prihvatila platformu koja je ponuđena kao zajednički dokument partija manjinskih naroda, te da čeka sastanak sa DPS. To je potvrdila Ljerka Dragičević iz HGI. U toj stranci očekuju da dobiju ministarsko mjesto, najvjerovatnije bez portfelja.

"Nama će vjerovatno pripasti neko ministarstvo, kako se dogovore, vidjećemo. Jer, potpisnici platforme, koliko god je svako za sebe, toliko smo i zajedno. Dogovoreno je da se akcenat stavi na zapošljavanje u javnom sektoru, prema postotku u stanovništvu i očekujemo da će se to poštovati. Znamo da ne može ništa preko koljena, ali ima vremena. Mi smo radnu verziju platforme analizirali i prilagodili sve što je trebalo. Što se tiče nas, mi smo je usaglasili 100 odsto i poslali našim koalicionim partnerima, odnosno partnerima platforme, da oni to pogledaju. Očekujemo da će do ponedjeljka sve biti gotovo. Moja pretpostavka je da bi do kraja nedjelje sve trebalo da bude završeno", kazala je ranije Dragičević za TVCG.

Stabilnost i zapošljavanje u fokusu

Bošnjačka stranka se još ne oglašava, a kako DN saznaju, zvanična odluka o usaglašenoj platformi očekuje se tokom nedjelje. Prema informacijama koje se ovih dana pojavljuju u medijima, Bošnjaci su zainteresovani za resore koji se tiču regionalnog razvoja i poljoprivrede.

Platforma manjinskih stranaka nakon usaglašavanja svakog političkog subjekta ponaosob, dolazi pred stranačke organe.

Dnevne novine su ranije objavile nacrt platforme koju su manjinske partije pripremile za vladajući DPS, u kojoj su u 13 ključnih tačaka sažeti ciljevi stranaka koje predstavljaju manjinske narode.

Između ostalog, u nacrtu platforme, navodi da su ciljevi manjinskih partija jačanje stabilnosti i kohezije Crne Gore, ubrzanje evroatlantskih integracija, kao i dalja demokratizacija društva u skladu sa propisima i standardima EU.

Srazmjerna zastupljenost, odnosno implementacija Ustavom i zakonom zagarantovanog prava na zastupljenost u zapošljavanju pripadnika manjinskih naroda u svim državnim organima i institucijama, u sudskoj i tužilačkoj vlasti, te javnim službama i lokalnim samoupravama, biće jedan od ciljeva manjinskih partija.

Hoće promjenu izbornih zakona

Potpisnici platforme, ukoliko ne bude nekih naknadnih zahtjeva, tražiće i promjenu izbornog zakonodavstva u dijelu koji će omogućiti afirmativnu akciju sa ciljem garantovanja mandata Albancima u Crnoj Gori.

"Unapređenje sistema obrazovanja na jezicima manjinskih naroda na svim nivoima. Reforma obrazovanog sistema koja će garantovati kontrolu kvaliteta, depolitizaciju i unapređenje obrazovanja u svim segmentima, uključujući i neophodnu infrastrukturu u školstvu. Revizija školskih programa u cilju uklanjanja negativnih stereotipa i sadržaja koji na bilo koji način vrijeđaju osjećanja pripadnika manjinskih naroda", jedan je od navedenih ciljeva.

"Potpisnici platforme će obezbijediti podršku onoj skupštinskoj većini koja uspije da pojedinačnim ugovorima obezbijedi podršku svih parlamentarnih partija koje zastupaju manjine" navodi se u jednom od članova platforme.

Razgovori mandatara i partija manjinskih naroda trebalo bi da budu okončani do kraja ove nedjelje, nakon čega na red dolazi dogovor o kadrovskim rješenjima i personalnom sastavu Markovićevog kabineta.

Portal Analitika