Crna hronika

Mujoviću godina zatvora za prevaru iz 1998.

Viši sud u Bijelom Polju potrdio je kaznu od godinu zatvora izrečenu Veselinu Mujoviću koji se tereti da je na prevaru 1998.godine od Tomislava Simovića oteo 250.000 eura. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju krivično djelo za koje se Mujović tereti prekvalifikovano u lakši oblik tog djela, odnosno prevara u pokušaju, što je prema riječima Simovića, nečuveno, pišu Dnevne novine.
Mujoviću godina zatvora za prevaru iz 1998.
Portal AnalitikaIzvor

"Viši sud u Bijelom Polju presudio je po ličnom nahođenju, a ne po uputima i smjernicama Vrhovnog suda, koji je, predmet star 19 godina, vratio na ponovno suđenje", saopštio je Simović.

On ističe da je podnio žalbu na ovakovo rješenje Višeg suda, jer smatra da je Mujović blago kažnjen, i to djelom koje je naknadno prekvalifikovano u blaže.

Proces protiv Mujovića pokrenut je još 1998. godine, kada je tadašnji zamjenik tužioca u Podgorici Vesna Medenica potpisala optužnicu protiv njega i Branka R. Crnogorca iz Beograda, optužujući ih za prevaru i falsifikovanje.

Prema navodima iz te optužnice, oni su 5. marta 1998. godine u Podgorici, u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, a PP "Sibeks" iz Podgorice nanesu štetu, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu Privredni sud u Podgorici i tadašnju sudiju tog suda Julku Badnjar da 6. maja iste godine donese rješenje kojim se obustavlja postupak i ukida privremena mjera kojom se radi obezbjeđivanja novčanih potraživanja povjerioca PP "Sibeks" od 1.676.500 dinara zabranjuje drugookrivljenom Branku Crnogorcu i njegovom preduzeću PP "BC Siti komerc" iz Beograda da raspolaže sa 5.678,370 kilograma aluminijskog otpada uskladištenog kod JP Luka Bar.

Prvookrivljeni Veselin Mujović je po prethodnom dogovoru sa drugookrivljenim Brankom Crnogorcem preinačio punomoćje od 4. maja 1998. godine, koje je prvookrivljenom dao oštećeni Tomislav Simović da u njegovo ime može izvršiti naplatu potraživanja po izvršenim logističkim uslugama, dopisujući tekst: "Zastupati u predmetu R.br. 11/98 pred Privrednim sudom u Podgorici", nakon čega je takvo punomoćje upotrijebio kao pravo, potpisujući na osnovu njega vansudsko poravnanje sa drugookrivljenim.

Poslije toga je Privrednom sudu u Podgorici podnio podnesak u kojem je tražio ukidanje privremene mjere, koja je potom i ukinuta.

Za to je, kako se navodi u optužnici, prvookrivljeni Mujović od drugookrivljenog Crnogorca kao nagradu dobio 220.000 dinara. Na taj način Crnogorac je izbjegao da Simoviću isplati 875.000 dinara duga, nanoseći tako štetu preduzeću PP "Sibeks" od 1.040.000 dinara.

Simović ističe da je ovaj dug nakon skoro 20 godina, koliko traje postupak, sa kamatom narastao na više od pola miliona eura.

"Pitam se ko je svih ovih godina Mujoviću davao podršku, štitio ga i uporno donosio presude u njegovu korist. Ko je odlagao suđenja u nedogled i uvažavao njegova odsustva iz navodno zdravstvenih razloga, iako nikom od sudija nikada nije ni palo na pamet da provjere tu okolnost. U međuvremenu, Mujović je napravio više desetina istih ili sličnih krivičnih djela", kaže Simović.

Portal Analitika